Tervetuloa päivähoitoon !

Päivähoidon aloitus on uusi ja iso asia lapsen sekä koko perheen elämässä. Lapsi ottaa pienen askeleen itsenäistymisen polulla. Sinä vanhempana voit tukea yhdessä päivähoidon työntekijöiden kanssa tätä uutta elämänvaihetta.

Rauhallinen alku: Mikäli mahdollista, päivähoidon alussa ei olisi muita suuria elämän muutoksia, esim. tutista tai vaipasta luopumista.

Pehmeä aloitus. On lapsen kannalta hyvä että ehditte yhdessä käydä tutustumassa päiväkodin päivään, tuleviin kavereihin ja aikuisiin. Lyhyet päivät (tai 1-2 tuntia ilman omaa vanhempaa) hoidon alussa antavat lapselle mahdollisuuden tutustua uuteen paikkaan pikkuhiljaa. Pehmeä lasku voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Jos kiireetön tutustuminen ei ole mahdollista, on hyvä luoda lapseen luottamusta olemalla itse reippaana etenkin aamun lähtötilanteissa. Keksikää aamuun vaikkapa oma lapselle mieluinen rutiini: halaukset, peukutukset tms.

Hakiessasi lasta päivähoidosta. Kohdista koko huomiosi ensin lapseen!
Osoita iloa jälleennäkemisestä !

Vaihdetaan vasta sitten hoitajan kanssa päivän kuulumiset. Annetaan yhdessä lapselle myönteistä palautetta päivän sujumisesta ja mahdollisuus itse kertoa mitä olemme puuhailleet jne.

Lapsen hoitopäivät eivät saisi venyä kohtuuttoman pitkiksi. Yli 10 tuntia erossa omista vanhemmista on pienelle pitkä aika. Vuorohoidossa pitkä hoitojakso, kuten pitkä työrupeama aikuisellakin, käy toki voimille. Aina ei tietenkään voi omiin työvuoroihin vaikuttaa, mutta muistamme, että myös lapsella on oikeus viettää lomaa ja vapaa-aikaa.

Pieni on vain hetken pieni ja perusturvallisuuden luominen ja ylläpitäminen lapsen varhaisina vuosina on ensisijaisen tärkeää lapsen mielenterveydelle ja tulevaisuudelle.
Ollaan hakutilanteissa kärsivällisiä ja hyväksytään mahdollinen tilanteen jännitteisyys. Lapsella on ollut sinua ikävä, mikä voi hakutilanteessa purkautua kiukkuna, vastusteluna ja itkuna.

Toivotamme rauhaisaa iltaa kotona ja aikaa yhdessäoloon! Levähdäthän itsekin ja pysähdythän hetkisen yhdessä lapsesi kanssa. Annathan aikaasi ja huomiota kuunnellen päivän kuulumiset. Lapsi voi myös osallistua iltapäivän yhteisiin puuhiin, esim. pöydän kattamiseen siinä samassa rupatellen yhdessä asioita joista päivä on koostunut. Kiinnitä lapsen huomio onnistumisiin ja myönteisiin asioihin. Tue ja kannusta lapsen kaveruutta toisiin lapsiin juttelemalla mahdollisista yhteisistä leikeistä. Olethan kuulolla, jos lapsella huolestuttaa jokin asia.

On luonnollista ja ymmärrettävää, että lapsella on hoitopäivän aikana välillä ikävä vanhempiaan. Lapsella voi repussa olla mukana muisto vanhemmista, esim. valokuva tai päivälevon aikana unikaverina rakkaan vanhemman vaatekappale, jossa on oman kodin tuttu tuoksu! Lapsi voi ottaa mukaan jonkin rakkaan lelun tai unirätin. Se on usein tärkeä etenkin päivälevolle käytäessä.

Voit kertoa lapselle, että myös sinä ajattelet ja välillä ikävöit häntä päivän aikana.
Osallistuthan päivähoidon vanhempainiltoihin ja kasvatuskeskusteluihin. Niissä voit itse kertoa omista toiveistasi ja havainnoistasi sekä kuulet henkilökunnan näkemyksistä, hoitopaikan tavoitteista ja käytännöistä.

Voit tuoda aina esille omia ja lapsesi ajatuksia, toivomuksia ja ideoita kertoen tai kirjallisena lappusena päivähoidon eteisen seinän ”idea reppuun”.
Toivomme sinun sekä lapsesi osallistuvan toimintamme suunnitteluun ja toteutukseen mm. vierailuilla, talkoilla ja yhteisillä retkillä.

Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan avoin yhteistyö on kasvatuskumppanuutta ja yhteisenä tavoitteenamme on lapsen hyvinvointi sekä kehityksen ja oppimisen tukeminen. Yhteistyö on meidän molempien vastuulla! Kysy, ehdota ja kommentoi!