Elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden mukana koteihin ja yleisiin tiloihin voi kulkeutua hyönteisiä, joista osa voidaan määritellä myös tuholaisiksi. Myös lisääntynyt matkailu on lisännyt kutsumattomien vieraiden määrää kodeissa ja muissa tiloissa.

Elintarvikkeiden tuholaiset aiheuttavat terveyshaittaa pilaamalla tuotteita. Hygieniahaittaa voi aiheutua myös viemäreissä ja lattioilla liikkuvista tuholaisista.

Puutavaroiden tuholaiset turmelevat rakennuksia sekä huonekaluja ja tekstiilien syöjät vaatteita ja muita tekstiilejä. Osa kotien hyönteisistä on täysin harmittomia, mutta voivat toki siitä huolimatta olla kiusallisia vieraita. Erityisesti keväästä syksyyn sisätiloissa tavataan paljon ulkoa luonnosta peräisin olevia hyönteisiä.

Myös hiiret, myyrät, rotat ja muut vastaavat haittaeläimet voivat aikaansaada vahinkoa ja sekä muodostaa terveyshaitan. Niiden ulosteiden mukana kulkeutuu haitallisia mikrobeja sisätiloihin ja ne likaavat ympäristöään. Torjunta on syytä aloittaa nopeasti ja tehokkaasti heti havainnon jälkeen.

Internetistä löytyy lisää tietoa aiheesta. Terveysvalvonta auttaa tuholaisten ja haittaeläinten tunnistamisessa ja antaa lisätietoja niiden hävittämisestä.