Kulttuuri kuuluu kaikille!

Tule mukaan kokemaan ja tekemään yhdessä! Savukosken kulttuuri- ja museotoimen tehtävänä on tukea ja kehittää kuntalaisten taiteen harjoittamista ja harrastamista, kulttuuripalveluiden käyttöä ja vaalia paikallista kulttuuriperinnettä.

KULTTUURITOIMI

Savukosken kunnassa työskentelee osa-aikainen kulttuurisihteeri 70 % työajalla, työajasta 20 % jyvittyy museotoimeen. Kulttuuritoimi järjestää erilaisia tempauksia, tapahtumia, retkiä ja mahdollistaa alueella eri taiteen alojen vierailunäytöksiä, sekä innostaa ja kannustaa kulttuuriharrastuksiin ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Savukoskella kulttuurin  säännöllisiä harrastusmahdollisuuksia tarjoavat aktiivisten järjestöjen, kuten Savukosken kuoron ja teatteriryhmä Rösölänperän Ruppanoiden lisäksi myös Kemijärven kansalaisopisto ja Koillis-Lapin musiikkiopisto. Kulttuuritoimen ajankohtaiset tapahtumat ja menovinkit löytyvät tapahtumakalenterista. Kuulumisia voi seurata myös kulttuurin ja vapaa-ajantoimen  Facebook -sivulla ja Instagramissa.

 

Vuotuiset päätapahtuma

Vuosittain toistuvia alueen suurimpia kulttuuritapahtumia ovat maan kuulut Kuivalihamarkkinat Rösölänperän Ruppanoiden uutuusnäytelmän ensi-iltoineen pääsiäisenä, Savukoskipäivät heinäkuun alussa, SompioRock syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, sekä Joulupukin liikkeellelähtö marras- joulukuun vaihteessa. Päätapahtumista voit lukea lisää tapahtumasivuilta. Ohjelmaa on kaiken ikäisille.

 

Vierailevat esitykset

Savukoskella vierailee pitkin vuotta musiikin,  teatterin ja muiden esittävien taiteiden vierailuesityksiä. Autamme paikkakunnalle saapuvia kulttuurialojen vierailijoita mm. tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja muissa käytännön järjestelyissä. Kun suunnittelet vierailuesitystä Savukoskelle ota rohkeasti yhteyttä kulttuuritoimeen. Olemme Lapin Alueteatteriyhdistyksen jäsenkunta, jonka vuoksi saamme vuosittain nauttia teatterin vierailuesityksistä paikkakunnalla edulliseen jäsenhintaan.

Lastenkulttuuri

Savukoskella panostetaan lasten- ja nuorten kulttuuriin. Sivistyslautakunnan hyväksymä Kulttuurikasvatussuunnitelma ohjaa lastenkulttuurin lukuvuosittaisia painopisteitä. Savukosken kulttuurikasvatussuunnitelman ensisijaisena tavoitteena on lasten ja nuorten
yhdenvertaisuus ja tasa-arvoiset mahdollisuudet taiteisiin ja paikalliskulttuuriin. Tavoitteena on, että varhaislapsuudesta alkaen lapset saavat kokemuksia ja virikkeitä monipuolisesti eri kulttuurialojen osalta ja nuori on perusopetuksen ja lukion päättyessä tutustunut monipuolisesti eri taidemuotoihin ja keskeisiin savukoskelaisiin, sekä alueellisiin kulttuurikohteisiin ja –toimijoihin.

Kulttuurikasvatussuunnitelman taiteenalat
 • Lukuvuosi 2023-2024
  Syyskausi: musiikki
  Kevätkausi: musiikki
 • Lukuvuosi 2024-2025
  Syyskausi: Perinnekulttuuri: kädentaidot/ muotoilu / ympäristötaide
  Kevätkausi: Valokuva / kuvataide / elokuva
 • Lukuvuosi 2025-2026
  Syyskausi: Perinnekulttuuri: Erätaidot ja ruokaperinne
  Kevätkausi: Draama / nukketeatteri / soveltava teatteri
 • Lukuvuosi 2026-2027
  Syyskausi: Perinnekulttuuri: Porotalous, karjatalous, maatalous
  Kevätkausi: Sanataide / kirjallisuus
 • Lukuvuosi 2027-2028
  Syyskausi: Perinnekulttuuri: Matkailu, kulttuuriyrittäjyys ja alueen ammattitaiteilijat
  Kevätkausi: Mediataide / animaatio
 • Lukuvuosi 2028-2029
  Syyskausi: Perinnekulttuuri: Paikalliskulttuuri, tärkeät paikat ja merkkihenkilöt

 

Retket ja muu toiminta

Kulttuuritoimi järjestää kaksi retkeä vuosittain, toisen keväällä ja toisen syyskaudella. Asiakkaat voivat esittää vierailukohdetta ja toivottua ajankohtaa kulttuuritoimeen. Kulttuuritoimi järjestää ja osallistuu erilaisiin teemapäiviin, työpajoihin ja tempauksiin. Kuntalaiset voivat ehdottaa toiminta pitkin vuotta suoraan kulttuurisihteerille. Jos olet järjestämässä tapahtumaa tai tilaisuutta paikkakunnalla ilmoitathan siitä sähköiseen  tapahtumakalenteriin.

 

Kulttuuritoimen hanke- ja verkostotoiminta

 • Suomen suurin galleria -hanke. Hankkeen hallinnoija Savukosken kunta/ kulttuuritoimi. Toteutusaika 2022-2023. Rahoittaja Taiteen edistämiskeskus.
 • Pohjoisen puhuri -Kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämistehtävä Lapissa -hanke. Hankkeen hallinnoija Rovaniemen kaupunki. Rahoittaja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Toteutusaika 2022-2023. Hankken yhteyshenkilö Savukoskella on kulttuurisihteeri.
 • Kulttuurisen neuvolayhteistyömallin kehittäminen Lapin alueella. Hankkeen hallinnoija on Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila ry. Rahoittaja Alli Paasikiven säätiö. Hankken yhteyshenkilö Savukoskella on kulttuurisihteeri.
 • Itä-Lapin ja Sodankylän uittoperinne tutuksi -hankke. Hankkeen hallinnoija on Itä-Lapin kuntayntymä. Kulttuurisihteeri on hankkeen ohjausryhmän jäsen. Hankeaika 1.5.2022-30.4.2024
 • Savukosken kunta on Lapin lastenkulttuuriverkoston jäsen. Verkostossa kuntaa edustaa kulttuurisihteeri.
 • Savukosken kunta on Lapin Alueteatteriyhdistys ry:n jäsenkunta. Yhdistyksessa kuntaa edustaa kulttuurisihteeri.
 • Maakunnallisen kulttuurin toimialan asiantuntijaryhmän (MaKuA) kuntaedustajana toimii kultttuurisihteeri.

MUSEOTOIMI

Museotoimen tehtävänä on paikallisen kulttuuriperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Museotoimi toimii kulttuuritoimen yhteydessä. Kotiseutumuseo Puistola on avoinna 2024 kesällä 25.6.-27.7. Ovet ovat avoinna ti-pe klo 10-17 ja la 10-15, su-ma suljettu. Puistolaa emännöivät ja isännöivät kesänuoret.

Kotiseututalo Puistola

Kunnan omistama paikallismuseo, Kotiseututalo Puistola, edustaa sodan jälkeistä jälleenrakennusperinnettä ja museokokoelmassa painotetaan paikallisen aineiston esiin tuomista ja alueen historiaperinnön säilyttämiseksi. Maanviljelijä Väinö Halonen rakennutti Kemijoen rannan avoimeen peltomaisemaan viisilapsiselle perheelleen puolitoistakerroksisen talon, navetan ja rantasaunan evakosta paluun jälkeen vuonna 1947.

Kotiseututalo Puistola kunnostettiin savukoskelaisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi ja näyttelytilaksi vuosina 1997-1998. Päärakennuksen alakerta on sisustettu 50-luvun tyyliin mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä sisustusta mukaillen. Yläkertaan on kerätty pienimuotoinen museonäyttely.

Puistolan päärakennusta vuokrataan eri yhdistyksille ja yksityisille esim. juhlatilaisuuksiin päiväkäyttöön. Tilavuokra alle 4 h tilaisuudet 40 € ja koko päivä 70 €. Tilavaraukset tehdään kunnan verkkokaupasta. Tiedustelut kulttuuritoimesta.

 

Puistolan aukioloajat 

Talvella Kotiseututalo on avoinna sopimuksen mukaan. Kesäsesonkina ajalla 25.6.-27.7.2024 ovet ovat avoinna ti-pe klo 10-17 ja la 10-15, su-ma suljettu. Puistolaa emännöivät ja isännöivät kesänuoret. Kotiseututaloon esittelyn voi tilata muina aikoina ryhmille kulttuuritoimistosta puh. 040 7750488.

Museotoimen oma hanketoiminta

Museotoimintaa kehitetään hankkeilla. Viimeisin omana hankkeena toteutettu kehittämistoiminta oli 2022 poronhoitoteemaisen hankkeen näyttelynuudistus. Näyttelysuunnittelijana toimi vuoden 2022 loppuun saakka Ritva Hannuniemi-Pulska. Hankkeessa mm. kerättiin ja käsiteltiin poronhoitoon liittyvää aineistoa Sompion ja Keminkylän alueelta ja rakennettiin uusi pysyvä näyttelyosuus kotiseutumuseo Puistolaan. Hankkeen kustannusarvio oli 8.000 e, toteutusaikaa vuosi 2022 ja sen rahoitti Museovirasto ja Savukosken kunta. Uuden näyttelyn avajaisia vietettiin 2023 Savukoskipäivien yhteydessä.

Uudet hankkeet

 • 2023 Ulkomuseoalueen kehittäminen. Museoviraston avustus 7.000 e ja Savukosken kunnan omarahoitus. Toteutusaika v. 2023 loppuun.

 

Kulttuuritoimiston yhteystiedot

Os. Kauppakuja 2 A 1 , 98800 Savukoski

Maunula Kaija

Kulttuuri- markkinointisihteeri

kaija.maunula@savukoski.fi

Puh. 040 7750488