Kulttuuri kuuluu kaikille!

Tule mukaan kokemaan ja tekemään yhdessä! Savukosken kulttuuri- ja museotoimen tehtävänä on tukea ja kehittää kuntalaisten taiteen harjoittamista ja harrastamista, kulttuuripalveluiden käyttöä ja vaalia paikallista kulttuuriperinnettä.

KULTTUURITOIMI

Kulttuuritoimen ajankohtaiset tapahtumat ja menovinkit löytyvät tapahtumakalenterista. Kuulumisia voi seurata myös kulttuurin ja vapaa-ajantoimen  Facebook -sivulla ja Instagramissa.

Savukosken kunnassa työskentelee osa-aikainen kulttuurisihteeri 60 % työajalla. Kulttuuritoimi järjestää erilaisia tempauksia, tapahtumia, retkiä ja mahdollistaa alueella eri taiteen alojen vierailunäytöksiä, sekä innostaa ja kannustaa kulttuuriharrastuksiin ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Savukoskella kulttuurin  säännöllisiä harrastusmahdollisuuksia tarjoavat aktiivisten järjestöjen, kuten Savukosken kuoron ja teatteriryhmä Rösölänperän Ruppanoiden lisäksi myös Kemijärven kansalaisopisto ja Koillis-Lapin musiikkiopisto.

 

Vuotuiset päätapahtuma

Vuosittain toistuvia alueen suurimpia kulttuuritapahtumia ovat maan kuulut Kuivalihamarkkinat pääsiäislauantaina, Savukoskipäivät heinäkuun alussa, SompioRock syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, sekä Joulupukin liikkeellelähtö marras- joulukuun vaihteessa. 

Vierailevat esitykset

Savukoskella vierailee musiikin,  teatterin ja muiden esittävien taiteiden vierailuesityksiä. Tarjonnassa pyritään huomioimaan kaikki ikäluokat. Olemme Lapin Alueteatteriyhdistyksen jäsenkunta, jonka vuoksi saamme vuosittain nauttia teatterin vierailuesityksistä paikkakunnalla edulliseen jäsenhintaan.

Panostamme lasten- ja nuorten kulttuuriin ja olemme Lapin lastenkulttuuriverkoston jäsenkunta. Autamme paikkakunnalle saapuvia kulttuurialojen vierailijoita mm. tilojen varaamisessa, tiedottamisessa ja muissa käytännön järjestelyissä. Kun suunnittelet vierailuesitystä Savukoskelle ota rohkeasti yhteyttä kulttuuritoimeen.

Retket

Seuraava kulttuuritoimen retki on 29.10.2022 Rovaniemen teatteriin Nunnia ja Konnia musikaaliin. Retkelle lähtö yhteiskuljetuksella  klo 9.30, paluu klo 13.00 alkavan näytöksen jälkeen.  Lippu- ja matkavaraukset kunnan verkkokaupasta.

Kulttuuritoimi järjestää kaksi retkeä vuosittain, toisen keväällä ja toisen syyskaudella. Asiakkaat voivat esittää vierailukohdetta ja toivottua ajankohtaa kulttuuritoimeen.

 

Muu toiminta

Kulttuuritoimi järjestää ja osallistuu erilaisiin teemapäiviin ja tempauksiin. Kuntalaiset voivat ehdottaa toiminta pitkin vuotta suoraan kulttuurisihteerille.

 

Jos olet järjestämässä tapahtumaa tai tilaisuutta paikkakunnalla ilmoitathan siitä sähköiseen  tapahtumakalenteriin.


MUSEOTOIMI

Museotoimen tehtävänä on paikallisen kulttuuriperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Museotoimi toimii kulttuuritoimen yhteydessä.

Kotiseututalo Puistola

Kunnan omistama Kotiseututalo Puistola edustaa sodan jälkeistä jälleenrakennusperinnettä ja museokokoelmassa painotetaan paikallisen aineiston esiin tuomista ja alueen historiaperinnön säilyttämiseksi. maanviljelijä Väinö Halonen rakennutti Kemijoen rannan avoimeen peltomaisemaan viisilapsiselle perheelleen puolitoistakerroksisen talon, navetan ja rantasaunan evakosta paluun jälkeen vuonna 1947.

Kotiseututalo Puistola kunnostettiin savukoskelaisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi ja näyttelytilaksi vuosina 1997-1998. Päärakennuksen alakerta on sisustettu 50-luvun tyyliin mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä sisustusta mukaillen. Yläkertaan on kerätty pienimuotoinen museonäyttely.

 

Puistolan päärakennusta vuokrataan eri yhdistyksille ja yksityisille esim. juhlatilaisuuksiin päiväkäyttöön.

Tilavuokra alle 4 h tilaisuudet 30 € ja koko päivä 60 €. Tilavaraukset tehdään kunnan verkkokaupasta. Tiedustelut kulttuuritoimesta.

 

Aukioloajat

Talvella Kotiseututalo on avoinna sopimuksen mukaan. Kesäsesonkina ajalla 28.6.-30.7.2022 ovet ovat avoinna ti-la klo 10-18, su-ma suljettu. Puistolaa emännöivät ja isännöivät kesänuoret.  Kotiseututaloon esittelyn voi tilata ryhmille kulttuuritoimistosta puh. 040 574 9239.


Museotoimen hanke

Museotoimen poronhoitoteemaisen hankkeen näyttelysuunnittelijana on 5.9.2022 aloittanut Ritva Hannuniemi-Pulska. Hankkeessa mm. kerätään ja käsitellään poronhoitoon liittyvää aineistoa Sompion ja Keminkylän alueelta ja rakennetaan uusi pysyvä näyttelyosuus kotiseutumuseo Puistolaan. Hankkeen kustannusarvio on 8.000 e, toteutusaikaa on loppuvuosi 2022 ja sen rahoittaa Museovirasto ja Savukosken kunta.

Hankkeen tilaisuuksista tiedotetaan tarpeen mukaan Koti-Lappi lehdessä, Savukosken kunnan verkkosivujen tapahtumakalenterissa sekä Vapaa-aikatoimen ja Kotiseututalo Puistolan sosiaalisen median kanavissa.

 

Kulttuuritoimiston yhteystiedot

Os. Kauppakuja 2 A 1 , 98800 Savukoski

Schwartz-Matero Susanna

Kulttuuri- ja matkailusihteeri, vs. nuorisosihteeri

susanna.schwartz@savukoski.fi

Puh. +358405749239

Ritva Hannuniemi-Pulska

Näyttelysuunnittelija

ritva.hannuniemi@savukoski.fi

Puh. 040 7385 737