Tietoa kunnasta

Savukosken kunta perustettiin Keisarillisen senaatin päätöksellä v. 1916. Kunnan pinta-ala on 6470 km² ja asukkaita kunnassa on tällä hetkellä n. 1000, joten Savukoski on Suomen harvaan asutuin kunta (0,16 as/km²). Poroja täältä löytyy yli 12 kertaa enemmän kuin ihmisiä.

Savukoski – Kaukana, mutta ei tavoittamattomissa

Savukosken kunta sijaitsee itäisessä Lapissa. Naapurikuntiamme ovat Sodankylä, Pelkosenniemi ja Salla. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 65 km. Juna kulkee Helsingistä Oulun ja Rovaniemen kautta Kemijärvelle, josta lähtee bussiyhteys Savukoskelle. Lähimmät lentokentät ovat Rovaniemellä, Kittilässä, Kuusamossa ja Ivalossa.

Asutus on keskittynyt kunnan eteläosaan. Tyypillistä savukoskelaista maisemaa ovat laajat erämaat, josta yksittäiset tunturit kohoavat ympäristöään halliten. Tunnetuin tunturi on Joulupukin koti, Korvatunturi, joka sijaitsee Suomen ja Venäjän rajalla. Luonnolle antavat leimansa myös isot suoalueet sekä useat joet, joista suurin on kunnan maisemaa halkova Kemijoki.

Työpaikat Savukoskella ovat vähentyneet, mutta metsätaloudella on kuitenkin edelleen merkittävä asema. Samoin porotalous on kunnassa perinteinen ja edelleen keskeinen elinkeino; kunnassa oleva Kemin-Sompion poropaliskunta on Suomen suurin. Porotalous antaa osatuloja vajaalle 200 poronomistajalle ja sillä on suuri kulttuurinen merkitys.

Kunnan elinkeinorakenteen monipuolistaminen on keskeinen haaste. Viime vuosina on kehitetty etenkin matkailun ja luonnontuotteiden jatkojalostusta. Savukosken luonto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia retkeilijöille, kalastajille, metsästäjille ja muille luontoharrastajille. Luonnontuotealalla poronlihan ja marjojen jatkojalostuksessa on edistytty huomattavasti viime vuosina.

Kunnan palveluvarustus on nykyaikainen, ja kaikkia peruspalveluja voidaan tarjota suuremmallekin väestömäärälle. Myös elinkeinoelämän tarpeisiin voidaan tarjota asuntoja ja tontteja sekä palvella yrityksiä ja yrittäjiä heidän hankkeissaan.