Sosiaalipalvelut

Lapin hyvinvointialue tuottaa sosiaalipalvelut savukoskelaisille. Perheiden ja aikuisten sosiaalityö ja -ohjaus on tarkoitettu kaikille Lapin hyvinvointialueella asuville perheille ja aikuisille.

Perheiden sosiaalityössä tuetaan sekä lapsen että vanhempien hyvinvointia. Aikuissosiaalityö auttaa, jos olet yli 18-vuotias. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät auttavat ja tukevat lasta ja hänen perhettään, jos lapsen kotiolot eivät ole riittävän turvalliset, vanhemmat laiminlyövät lapsen hoitoa tai lapsi omalla toiminnallaan vaarantaa hyvinvointiaan.

Sosiaalipalveluihin voi olla yhteydessä kuka tahansa, joka on huolissaan lapsen ja hänen perheensä tai aikuisen tilanteesta, myös lapsen vanhemmat tai lapsi itse. Yhteydenoton syitä voivat olla esimerkiksi tuen tarve arjen käytännön järjestelyihin ja arjessa jaksamiseen, haasteet lasten kasvatuksessa, turvattomuuden tunne kotona, taloudelliset vaikeudet, työllistyminen sekä päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat. Sosiaalityöntekijä kartoittaa yhdessä lapsen ja hänen perheensä tai aikuisen kanssa ratkaisuvaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi.

Sosiaalipalvelujen työntekijät ohjaavat sinut tarvittaessa eteenpäin sopiviin palveluihin.
Sosiaalipalvelujen neuvonta, sosiaalityö ja sosiaaliohjaus ovat maksuttomia palveluja.

Kiireellisessä tilanteessa

Esim. lastensuojeluun, perhekriiseihin, elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvä kiireellinen avun tarve. Sosiaalipäivystyksiin tulevat yhteydenotot Lapin alueella on keskitetty Rovaniemelle.

  • Sosiaalipäivystykseen saat yhteyden ympäri vuorokauden numerosta 040 7266 965. Virka-aikana kello 8–17 on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.
  • Kiireellisissä tilanteissa soita hätänumeroon 112.

Sosiaalitoimisto

Savukosken sosiaalitoimisto palvelee kunnanvirastolla os. Kauppakuja 2 A 1 arkisin ajanvarauksella, soittoaika klo 9.00-14.00. Jos emme pysty vastaamaan, soitamme sinulle takaisin viimeistään seuraavana arkipäivänä.

  • Lapsiperheiden ja työikäisten sosiaaliohjaaja Ansa Tikkanen ajanvarauksella, puh. 040 537 4443
  • Sosiaalityöntekijä Outi Moilanen ajanvarauksella, puh. 040 831 9833
  • Savukosken sosiaalipalvelujen asiakasmaksuyksikkö, toimistosihteeri Pirjo Saariaho puh.  040 738 4797

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudellisiin palveluihin kuuluvat mm. vanhemmuuden selvittäminen, elatus-, huolto- ja tapaamissopimusasiat sekä adoptioneuvonta. Lasta koskevissa huolto-, tapaamis- ja elatusasioissa lastenvalvoja auttaa vanhempia neuvottelemaan sopimuksesta. Lastenvalvoja vahvistaa vanhempien tekemät sopimukset, jos ne ovat lapsen edun mukaisia. Lapin hyvinvointialueella vahvistetaan Lapissa asuvia lapsia koskevat sopimukset.

  • Lastenvalvoja Riitta Kostamo ajanvarauksella, soittoaika ma ja to klo 9-10 puh. 040 5320474

Lapsiperheiden palvelujen hakemus

Lapsiperheiden palveluista haettavat palvelut esim. sosiaalityö, sosiaaliohjaus, opiskeluhuollon kuraattoripalvelu, perhetyö, kotipalvelu, tukisuhdetoiminta, lomanviettopalvelut, asiakkaan raha-asioiden hoitaminen, ensikotipalvelu, kasvatus- ja perheneuvonta, kotoutumisen edistäminen, liikkumista tukeva palvelu,  läheistään hoitavan vapaa,  sijaishoito, sosiaalinen kuntoutus, tilapäinen ja tuettu asuminen,  turvakotipalvelu, vertaistukitoiminta.

Lastensuojeluilmoitus

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, jos havaitsee tai saa tietää sellaisia seikkoja, joiden vuoksi lapsen lastensuojelun tarve on henkilön oman arvion perusteella syytä selvittää. Oheisesta linkistä pääsee Lapin hyvinvointialueen digitaaliselle lastensuojeluilmoituslomakkeelle.

Yhteydenotto sosiaalihuollon tuen tarpeen arvioimiseksi

Ota henkilön suostumuksella tai yhdessä henkilön kanssa yhteyttä sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen. Yhteydenottopyynnön avulla saat neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista eri elämäntilanteissa. Yhteydenotto sosiaalihuoltoon voidaan tehdä kaiken ikäisten henkilöiden palvelutarpeissa.

Yhteydenoton aihe voi olla esim.

– Jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen liittyvä tuen tarve
– Asumiseen liittyvä tuen tarve
– Taloudellisen tuen tarve
– Osallisuuteen ja syrjäytymiseen liittyvä tuen tarve
– Lähisuhde- ja perheväkivallasta tai kaltoinkohtelusta aiheutuva tuen tarve
– Äkilliseen kriisitilanteeseen liittyvä tuen tarve
– Lapsen tasapainoiseen kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvä tuen tarve
– Päihteiden ongelmakäytöstä aiheutuva tuen tarve
– Mielenterveyden ongelmista aiheutuva tuen tarve
– Toimintakyvyn heikentymisestä aiheutuva tuen tarve
– Omaisen tai läheisen tuen tarve
– Muu tuen tarve

Työikäisten palvelujen hakemus

Työikäisten palveluista haettavat palvelut ovat esimerkiksi sosiaaliohjaus, sosiaalityö, asiakkaan raha-asioiden hoitaminen, kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus, liikkumista tukeva palvelu, lomanviettopalvelu, läheistään hoitavan vapaa, tilapäinen ja tuettu asuminen, yhteisöllinen ja ympärivuorokautinen asuminen, päivätoiminta, tukisuhdetoiminta, turvakotipalvelu, vammaisten henkilöiden työtoiminta, vertaistukitoiminta, vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta.

Ilmoitus aikuisen sosiaalihuollon tuen tarpeesta

Palvelussa voit ilmoittaa sosiaalihuollon tarpeesta eli tehdä huoli-ilmoituksen. Huoli aikuisesta voi syntyä esimerkiksi silloin, kun ihminen vaikuttaa kykenemättömältä huolehtimaan itsestään ja turvallisuudestaan. Huolen aiheena voi myös olla aikuisen elämänhallinnan ongelmat tai ikääntyneen kotona selviytyminen. Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat, millaista apua kyseisen henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota. Jos ilmoittaja jättää yhteystietonsa, sosiaalipalveluiden ammattilaiset voivat pyytää lisätietoja tarvittaessa. Ilmoituksen kohteella on myös oikeus pyytäessään saada tieto, kuka hänestä on ollut huolissaan, ellei erittäin tärkeä yleinen tai yksityinen etu muuta vaadi.

Ilmoituksen aihe voi olla esim.

– Jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen liittyvä tuen tarve
– Asumiseen liittyvä tuen tarve
– Taloudellisen tuen tarve
– Osallisuuteen ja syrjäytymiseen liittyvä tuen tarve
– Lähisuhde- ja perheväkivallasta tai kaltoinkohtelusta aiheutuva tuen tarve
– Äkilliseen kriisitilanteeseen liittyvä tuen tarve
– Päihteiden ongelmakäytöstä aiheutuva tuen tarve
– Mielenterveyden ongelmista aiheutuva tuen tarve
– Toimintakyvyn heikentymisestä aiheutuva tuen tarve
– Omaisen tai läheisen tuen tarve
– Muu tuen tarve

 

Pyydä apua!

Pyydä apua on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Voit pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön. Yhteydenottoihin vastaavat Lapin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijät. Voit pyytää apua tai neuvoa omaan tai läheisen tilanteeseen liittyen ilman tunnistautumista tai kirjautumista, nimellä tai nimimerkillä. Sinuun ollaan yhteydessä viimeistään 1–2 arkipäivän aikana. Palveluun jätetään yhteystietiedot yhteydenottoa varten. Lähetetty viesti ei tallennu lähettäjälle. Palvelu on tietoturvallinen.