Kunnanjohtajan tervehdys

Koronavirus jyllää maailmalla

21.9.2020

Kunnanjohtajan syystervehdys

Keväällä olimme uuden edessä, koronakriisi levisi nopeasti ympäri maailmaa. Yhtäkkiä meille ilmestyi jo historiaan kuuluviksi luultuja raja-aitoja Euroopan unionin sisälle. Uudenmaan sulun myötä matkustamista rajoitettiin myös kotimaan sisällä. Norjan ja Venäjän rajat menivät kiinni. 1950-luvulta asti auki olleen Ruotsin rajan sulkeminen kosketti meitä lappilaisia kaikkein eniten. Saimme huomata, ettei vapaaliikkuminen ole 2020-luvullakaan itsestäänselvyys. Virus ei tarvitse levitäkseen passeja tai viisumeja, se ei katso ihmisen ihonväriä tai kieltä. Globaalissa maailmassa uhka koskee kaikkia.

Vaikka ymmärrämme, että viranomaisten määräämät rajoitukset ja toimenpiteet ovat meidän kaikkien parhaaksemme, aiheutti rajojen sulkeminen monia pulmia. Sukulaiset, ystävät ja työpaikat saattoivat jäädä rajan toiselle puolelle. Ruotsin rajan aukeaminen on kuitenkinkin merkki paremmasta.

Koronavirus on pakottanut monet organisaatiot ottamaan digiloikan. Etätyö on mahdollistanut työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen aiempaa paremmin. Samalla työnteko on tehostunut. Merkillepantavaa on, että digiloikassa hyödynnetään pääosin olemassa olevaa teknologiaa. Itä-Lapin muuttoliike on kääntynyt pitkästä aikaa positiiviseksi. Saasteeton ilma ja erämaan rauha ovat kovaa valuuttaa ihmisten valitessa etätyöpaikkojaan. Kuntien arjessa suurin muutos tapahtui kun koulut ja oppilaitokset suljettiin. Alkuhämmästyksen jälkeen etäopetus toimi kuitenkin tehokkaasti.

Lomautukset ovat tuoneet epävarmuutta monen perheen elämään. Kriisin ennakoitiin olevan raju, mutta lyhyt. Nyt tiedämme, että kyseessä on pikajuoksun sijaan pikemminkin maratoni. Toisaalta valtio ja kunnat ovat kyenneet vastaamaan haasteeseen hyvin. Vaikka virus on vaatinut veronsa myös kuolonuhrien muodossa, on terveydenhoitojärjestelmämme nyt vahvempi ja valmiimpi taistelemaan virusta vastaan kuin keväällä.

Kuntatalous oli vaikeassa tilanteessa jo ennen koronakriisiä. Kriisistä toipuminen kestää pitkään. Savukosken kunnassa on kaikesta huolimatta rakennettu uutta koulukeskusta ja jätevedenpuhdistamoa. Korona ei ole pystynyt horjuttamaan uskoa tulevaisuuteen.

Syksyn myötä kalastajat ovat vaihtuneet metsästäjiin. Poronhoitajilla on omat työkiireensä. Kunnassa valmistellaan ensi vuoden talousarviota. Erityisen mukava uutinen on, että venäläiset tutkinto-opiskelijat ovat päässeet koronasta huolimatta aloittamaan opiskelunsa lukiossamme.

Ei ole vielä tiedossa, kuinka kauan virus riehuu maailmanlaajuisesti. ”Uusi normaali” ei ole kuitenkaan pysyvä olotila. Korona ei jää ikuisiksi ajoiksi riesaksemme. Parempia aikoja odotellessa tarvitaan silti kärsivällisyyttä: rokotteen kehittäminen, testaaminen ja jakaminen vie oman aikansa. Viruksen talttumista ei pidä juhlia liian aikaisin. Hygieniasta huolehtiminen on edelleen tärkeää. Välitetään itsestämme ja toisistamme ja noudatetaan turvavälejä ja pestään käsiä.

Hyvää syksynjatkoa!

 

Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi

 

8.4.2020

Kohti kevättä koronasta huolimatta

Poikkeusolot jatkuvat hallituksen antaman linjauksen perusteella ainakin toukokuulle saakka. Tehdyt radikaalit toimenpiteet ovat hidastaneet koronaviruksen leviämistä, ja epidemian huippu on siirtynyt. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että normaaliin arkeen palaaminen siirtyy. Hallitus on joutunut rajoittamaan myös maansisäistä liikkumista. Uudenmaan eristäminen muusta maasta aiheuttaa omat toiminnalliset ongelmansa. Vapaan maan vapaina kansalaisina emme ole tottuneet moiseen. Ymmärrämme kuitenkin, että rajoitukset ovat väliaikaisia ja ne on määrätty meidän kaikkien parhaaksi.

Kun hallitus linjasi kriisin alussa, että yli 500 osallistujan tapahtumat kielletään, oli selvää, että Kuivalihamarkkinoita ei voida pitää tänä vuonna normaalisti. Kunta on kuitenkin yhdessä yrittäjien kanssa reagoinut tilanteeseen, ja markkinat järjestetään kaikesta huolimatta, mutta virtuaalisesti. Pyrimme siihen, ettei hieno perinne katkea poikkeusolosuhteissakaan.

Kunnassa on uudelleen järjestelty töitä muuttuneen tilanteen johdosta. Toisaalta on pyritty turvaamaan henkilökunnan jaksaminen ja riittäminen, toisaalta on ymmärretty, ettei lomautuksilta voida kokonaan välttyä. Kiitän luottamusmiesten ja henkilökunnan ymmärrystä vaikean tilanteen keskellä. Työt kunnassa hoidetaan mahdollisuuksien mukaan etänä, ja kokoukset ja muut tapaamiset hoidetaan virtuaalisesti.

Tilanne on tiivistänyt yhteisöllisyyttä. Vaikka moni iäkäs kuntalainen elää karanteeninomaisissa olosuhteissa, on naapuriapua rohjettu pyytää ja tarjota. Kauppakassit kulkevat naapurien ja sukulaisten mukana. Kaupat tarjoavat kotiinkuljetuspalvelua, ja tarvittaessa apua saa myös kunnan sosiaalitoimelta. Tämä on arjen turvaa jos mikä! Myös kauppojen ruoka- ja tavarahuolto toimii. Kysyntäpiikki on tasaantunut ja tuotteita riittää taas normaalisti.

Valtio tukee talousvaikeuksissa olevia yrityksiä. Apua kanavoivat kunnat. On tärkeää, että yksityisen sektorin tarjoamat palvelut pysyvät pystyssä ja tarjonta vastaa kysyntää myös kriisin jälkeen. Samalla pyritään varmistamaan työntekijöiden työpaikat ja perheiden toimeentulo.

Kevät tulee koronasta huolimatta. Monelle nimenomaan pääsiäinen on kevään alkamisen merkki. Hiljainen viikko on tänä vuonna kirjaimellisesti hiljainen. Ei ystävien ja sukulaisten tapaamista, ei baari-iltoja eikä matkustamista. Pääsiäisaika on yhtä aikaa surun ja ilon juhla. Me vietämme tänä vuonna erilaisen pääsiäisen, mutta voimme olla samalla varmoja, että pääsiäisen sanoman tavoin lopulta selviämme kriisistä ja voimme kiitollisina palata viettämään normaalia elämää.

Hyvää pääsiäistä!

Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi

 

 

19.3.2020

Välitetään toisistamme ja pidetään korona kurissa

Valtioneuvosto on todennut maan olevan koronaviruksen vuoksi poikkeustilassa, ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Koulut ovat kiinni ja opetus toteutetaan pääsääntöisesti etäopetuksena. Vanhuspalveluyksiköissä ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on vierailukielto. Päivähoito pyritään järjestämään kuitenkin normaaliin tapaan. Kirjastot ja liikuntatilat ovat kiinni, ja kansalaisten liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu. Vaikka myös kunnanviraston ovet on suljettu, on kiireellisissä asioissa ajanvarauksella mahdollista asioida virastolla edelleen.

Varotoimenpiteet ovat osin tarkoituksella ylimitoitettuja. Toimenpiteiden tarkoituksena on tasoittaa koronaviruksen aiheuttamaa tartuntahuippua ja taata terveydenhoitojärjestelmän kestävyys ja henkilöstön riittävyys sekä sen jaksaminen. Kaikesta huolimatta yhteiskunta toimii: Peruspalveluista ja yhdyskuntatekniikan ylläpidosta huolehditaan. Ruokahuolto ei kärsi toimitusvaikeuksista, vaan kaupanhyllyjen osittainen tyhjeneminen johtuu kasvaneesta kysynnästä. Suomen huoltovarmuus on korkealla tasolla, eikä elintarvikepulaa ole näkyvissä. Polttoainetta saa huoltoasemilta normaalisti. Lääkkeitä riittää kaikille tarvitsijoille, sillä valtiovalta on rajoittanut lääkkeiden myyntiä.

Varautuminen on vastuullisuutta. Jokainen kuntalainen on omalta osaltaan vastuussa siitä, ettei epidemia lähde leviämään hallitsemattomasti. Viranomaisten antamat ohjeet on tästä syystä otettava tosissaan. Kädet tulee pestä riittävän usein, ja kyläilyt kannattaa nyt rajoittaa minimiin. Yhteyttä tulee pitää erityisesti riskiryhmiin kuuluviin läheisiin pääsääntöisesti puhelimitse ja internetin välityksellä. Erityisesti 70 vuotta täyttäneitten tulee pitää kotikaranteenista kiinni. Hallituksen linjaus ei kuitenkaan pakota täysin neljän seinän seinälle: ulkoilla voi normaalisti ja välttämättömät kauppa-, apteekki-, ym. asiat voi hoitaa. Mikäli mahdollista, kannattaa silti pyytää naapuria tai läheistä hoitamaan asiat. Tarvittaessa asiointiapua voi pyytää myös kunnan sosiaalitoimelta.

Savukosken kunta on tehnyt varautumiseen liittyviä suunnitelmia ja päivittänyt varahenkilöjärjestelmiä. Kunta on ottanut viime syksynä käyttöön etätyömahdollisuuden kokeiluluontoisena. Nyt malli on enemmän kuin tarpeen monen kunnan työntekijän tehdessä ainakin osan töistään etänä. Selvää on, että poikkeusolot saattavat kuitenkin hidastaa päätöksentekoa ja vaikuttaa joidenkin asioiden viivästymiseen suunnitellusta aikataulusta.

Poikkeustila on stressitesti yhteiskunnan toiminnan ja viestinnän kannalta. Savukosken kunta tiedottaa toiminnastaan omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, THL antaa tietoja ja suosituksia omilla verkkosivuillaan. Mediaa seuratessa kannattaa suosia kotimaisia, tunnettuja ja luotettavaksi tiedettyjä lähteitä.

Valtiovalta on luvannut tukea talouselämää, jotta tarpeettomilta konkursseilta ja irtisanomisilta vältytään. Virus menee aikanaan ohi ja pääsemme siirtymään normaalioloihin. On kuitenkin syytä varautua siihen, että taloudelliset jälkimainingit vaikuttavat vielä vuosia poikkeustilan jälkeen. Tähän mennessä eniten ovat panikoineet pörssikurssit, jotka toipuvat kyllä ajan myötä.

Uskon, että poikkeustilasta on myös hyötyä. Opimme hyödyntämään olemassa olevaa tekniikkaa entistä paremmin ja mikä tärkeintä: ymmärrämme läheisten merkityksen. Luontoaktiviteetit: hiihtäminen, pilkkiminen ja moottorikelkkailu ovat luonteva tapa viettää aikaa. Vaikka varaudumme epidemiaan, ei korona estä meitä nauttimasta keväästä!

Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi

 

15.10.2019

Tervetuloa Savukosken kunnan uusille kotisivuille!

Kuntien ja muiden julkisyhteisöjen viestinnältä vaaditaan aiempaa enemmän. Kunnallinen verkkoviestintä (kunnan kotisivut) on korvannut perinteisen kunnanviraston aulassa olleen ilmoitustaulun. Nyt kunnan päätöksenteosta, palveluista ja vaikuttamisesta kiinnostuneet saavat tiedon kotisivuilta. Tämä vähentää samalla myös puhelinliikennettä ja säästää sekä asiakkaan että kunnan henkilökunnan aikaa. Myös autoilu vähenee ja ympäristö kiittää.

Kuntalaki edellyttää, että kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, valmistelussa olevista asioista ja niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on myös tiedotettava, miten päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.

Kunnan on huolehdittava, että toimielinten käsittelyyn tulevien asioiden valmistelusta annetaan esityslistan valmistuttua yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeellisia tietoja yleisessä tietoverkossa. Kunnan on verkkoviestinnässään huolehdittava, että salassa pidettäviä tietoja ei viedä yleiseen tietoverkkoon ja että yksityisyyden suoja henkilötietojen käsittelyssä toteutuu. Lisäksi viestinnässä on käytettävä selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon kunnan eri asukasryhmien tarpeet.

Kuntalaki antaa selkeät puitteet kunnan viestinnälle, mutta me Savukosken kunnassa haluamme panostaa erityisesti kaksisuuntaiseen viestintään. Savukoski haluaa olla kuntalaisten yrittäjien, matkailijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa aidosti vuorovaikutuksessa. Tästä syystä pyydämme, että annatte meille palautetta. Myös kritiikki on tervetullutta. Keskustelu auttaa meitä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.

Pidetään yhteyttä!

Antti Mulari
kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi