Kunnanjohtajan tervehdys
4.11.2024
Ennallistamisasetuksen toteutus vaatii kompensaatiojärjestelmän luomista
EU:n ennallistamisasetus perustuu EU:n biodiversiteettistrategiaan, joka painottaa luonnontilan parantamista ja suojelualueiden lisäämistä. Asetuksella pyritään samalla hillitsemään ilmastonmuutoksen etenemistä ja luontokatoa. Asetus koostuu yleistavoitteesta ja elinympäristökohtaisista ennallistamistavoitteista sekä kansallisista ennallistamissuunnitelmista. Ennallistamisasetuksen tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja meripinta-alasta sekä vuoteen 2050 kaikki ennallistamisen tarpeessa olevat ekosysteemit ovat luonnon tilaa parantavien toimien piirissä.
Komissio edellyttää ennallistamissuunnitelma-luonnoksen valmistelua. Suunnitelmassa tulee kuvata, mitä on tarkoitus tehdä asetuksen velvoitteiden täyttämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Samalla selviävät tarkemmin myös asetuksen ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset. Suomen osalta vuosikustannusten on arvioitu olevan miljardin luokkaa. Summa on EU:n kärkeä niin absoluuttisesti kuin BKT:hen suhteutettuna. Luke on arvioinut, että luontotyyppien ennallistamistoimet koskisivat 2–6 miljoonaa hehtaaria ja tarkoittaisivat 13–19 miljardin euron toimenpidekustannuksia vuoteen 2050 mennessä.
On erikoista, että ennallistamisasetuksen käytännön toteutuksen suunnittelu on annettu yksin ympäristöministeriön tehtäväksi, vaikka se koskee mitä suurimmassa määrin myös maa- ja metsätalousministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimialaan. Ongelmana on se, että Suomessa on tehty laajoja ympäristöä muokkaavia toimia pitkin viime vuosisataa. Suomeen on tehty viime vuosisadalla runsaasti peltoja, kaupunkeja, teitä, kaivoksia, laskettelukeskuksia ja muita paljon maapinta-alaa vieviä ja voimakkaasti muuttavia maanmuokkaustoimenpiteitä. Käytännössä ennallistamisen painopiste on kohdistumassa Pohjois-Suomeen, jossa on paljon valtion maata ja vesistöjä. Toisaalta pohjoisessa on edelleen myös paljon luonnontilassa olevaa metsää. On myös huomattava, että tällä hetkellä suojeluun kuulumattomien vanhojen metsien muuttaminen suojelualueiksi ei tarkoita ennallistamista, vaan säilyttämistä. On selvää, että urakka on sellaisenaan mahdoton. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja kykyä soveltaa hyväksi havaittuja keinoja, jotta ennallistamisasetuksen asettamat vaatimukset voidaan edes likimainkaan saavuttaa. Yksi keino olisi ottaa käyttöön päästökauppamekanismin kaltainen toimintamalli, jossa yritykset ja valtio voisivat kompensoida aiempia ja tulevia maanmuokkaustoimia luonnontilaa parantavilla hankkeilla.
Lapissa kuuma kysymys on Kemijoen kalateiden rakentaminen, jotta vaelluskalojen nousu yläjuoksun kutema-alueille olisi mahdollista joen valjastamisesta huolimatta. Kalateiltä on puuttunut rahoitus ja Kemijoki Oy on suhtautunut asiaan kielteisesti. Eu on noteerannut vesivoiman valjastamisesta aiheutuneet ongelmat ja lähettänyt Suomelle kyselyn vesipuitedirektiivin rikkomisesta koskien sähköntuotantoa. Käytännössä olisi mahdollista pisteyttää erilaiset ympäristöntilaa parantavat toimet, joihin elinkeinoelämän toimijat voisivat osallistua kompensoidakseen omaa nykyistä ja aiempaa toimintaansa. Kemijoen kalateiden kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, ettei yhtiön tarvitsisi rahoittaa kalateitä itse, vaan rahoitus tulisi sataprosenttisesti muualta. Luonnon lisäksi tästä hyötyisivät myös matkailu ja muu elinkeinoelämä. Kalatiet olisi mahdollista tehdä saadun rahoituksen turvin nopeasti. Kymmeniä vuosia odottaneet rahoituskohteet muuttuisivat ongelmasta arvokkaiksi investointikohteiksi, joista yritysmaailma olisi kiinnostunut. Esimerkkejä sopivista kohteista riittää ympäri maata.
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
Tervehdys Seitajärven ja Kuoskun partisaani-iskujen aikalaisille ja uhrien omaisille
Suomi joutui osaksi suurvaltojen peliä. Saksan ja Neuvostoliiton johtajat Hitler ja Stalin jakoivat Molotov- Rippentrop sopimuksessa itäisen Euroopan omiin etupiireihinsä. Puolan alueet maat jakoivat keskenään. Baltian sai Neuvostoliitto. Mukaan etupiirisopimukseen piti kuulua myös Suomi, mutta koko maailman hämmästykseksi Suomi osoitti talvisodassa järkähtämätöntä taistelutahtoa ja säilytti itsenäisyytensä. Saksan ja Neuvostoliiton liitto osoittautui väliaikaiseksi. Välirauhan jälkeen Suomi lähti Saksan rinnalla hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan. Nopeasti edenneen hyökkäysvaiheen jälkeen rintamalinja vakiintui kahdeksi vuodeksi ennen kannaksen suurhyökkäystä ja erillisrauhaa Suomen ja Neuvostoliiton välillä.
Suomalaisten kaukopartiomiesten sotatoimet rintamalinjojen takana kohdistuivat sotilaskohteisiin. Neuvostoliiton partisaanijoukot sen sijaan valitsivat toisen tien ja hyökkäsivät siviilejä vastaan. Vuosina 1941-1944 iskuja tehtiin kaikkiaan 45 pitkin Suomen itärajaa. Savukoskella kohteiksi valikoituivat Seitajärven ja Kuoskun kylät, jonne partisaanit iskivät useita kertoja. Seitajärvelle partisaanit iskivät 80 vuotta sitten 7. heinäkuuta 1944.
Jatkosotaa seurasi vielä uusi sota, kun entinen aseveli piti ajaa pois Pohjois-Suomesta. Lapin Sodassa perääntyessään saksalaisjoukot polttivat Lapin maan tasalle. Raskaita sotavuosia seurasi uusi ponnistus. Maa oli jälleenrakennettava ja sotakorvaukset maksettava. Moni veteraani ja invalidi jatkoi isänmaan palvelua puolikuntoisena, mutta edelleenkin päättäväisenä.
Sodan jälkeen Suomi mukautui ulkopolitiikassaan voittajan tahtoon. ”Yleiset syyt” heijastuivat myös sisäpolitiikkaan. Suojeluskunnat ja Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin valvontakomission vaatimuksesta. Evakkojen kärsimyksistä ei ollut soveliasta puhua sotien jälkeen. Eritoten tuli vaieta partisaanien tekemistä julmuuksista. YYA-henkeä ei sopinut tahrata puhumalla totta ja muistelemalla tapahtunutta. YK:ssa jaettiin voittajien oikeutta ja Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulpin partisaani-iskuista keräämä todistusaineisto ja omakohtaiset kokemukset jätettiin tutkimatta.
Neuvostoliitto tuli tiensä päähän 1991. Samalla myös Baltian paljon kärsineet kansat saivat itsenäisyytensä takaisin. Arkistot avautuivat ja partisaani-iskuista saatiin lisätietoja. Kuitenkaan ei selvinnyt, mikä on se motiivi, joka saa sotilaat käymään viattomien siviilien kimppuun. Käskyt tulivat ylempää, mutta tavalliset rivisotilaat toteuttivat murhat. Osa partisaani-iskuihin osallistuneista venäläisistä kävi Suomessa kertomassa omia näkemyksiään tapahtumista. Järjestettiin myös sovintotapaamisia. Osa hengissä selvinneistä ja heidän omaisistaan pystyi antamaan anteeksi, osa ei, unohtamaan ei kukaan.
Surullisinta koko asiassa on se, että kyse ei ole historiasta, vaan jatkumosta. Tänä päivänä Ukrainassa venäläisjoukot tekevät yhä vastaavia siviileihin kohdistuvia raakuuksia, joita ei voi perustella mitenkään, kaikkein vähiten sotilaallisina toimina.
Suomalaisina olemme osa länttä ja Eurooppaa. Haluaisimme pitää yllä hyviä suhteita kaikkiin ilmansuuntiin. Edesmennyt presidentti Martti Ahtisaari totesi, että rauha on tahdon asia.
Kunnanjohtaja Antti Mularin tervehdys kuivalihamarkkinoilla 30.3.2024
Hyvää huomenta, tervetuloa kuivalihamarkkinoille! Kiitos kaikille valmisteluihin osallistuneille kunnan työntekijöille ja talkoolaisille, myyjille ja ennen kaikkea kuivalihan tekijöille!
Suomi ja Lappi elävät luonnosta. Luonto on ollut ikiajat suomalaisille leivänantaja ja samalla hyvinvoinnin ja virkistyksen lähde. Eränkäynti säilytti merkityksensä myös maa- ja karjatalouden yleistyessä. Kalastuksen ja metsästyksen rinnalla on poronhoidolla ollut suuri merkitys Lapissa, jossa toimeentulo on perinteisesti ollut niukkaa ja riippunut useammasta tulolähteestä.
Suomen suurin paliskunta, Kemi-Sompio sijaitsee suurimmaksi osaksi Savukoskella ja porotalous on edelleen kunnan tärkeimpiä elinkeinoja. Poronhoito on ylisukupolvinen elämäntapa, jossa lapset kasvavat perinteiseen kulttuuriin ja oppivat ammatin salat ja niksit vanhemmiltaan. Samalla kehittyvät identiteetti ja ylpeys omasta taustasta ja kulttuuriperinteestä. Vuosikymmenten saatossa moottorikelkat, GPS-laitteet ja muut modernit tekniset laitteet ovat tulleet helpottamaan myös poronhoitajien arkea. Silti perusta ei ole muuttunut miksikään. Porot liikkuvat luonnossa ja poromiehen tilipussi riippuu pitkälti vasatuotosta ja petomääristä.
Lihan kuivaaminen oli alun perin arkinen tapa säilöä ruoka ennen jääkaappeja ja pakastimia. Tänä päivänä kuivaliha on himoittu erikoisherkku, jota tullaan maistelemaan pitkienkin matkojen päästä. Hampurilaisten, mikropitsojen ja muiden einesruokien aikakaudella korostuu kotimainen puhdas ruoka ja luonnon aidot maut. Edesmennyt koko kansan kokki Jaakko Kolmonen teki pitkän päivätyön nostamalla kotimaista perinneruokakulttuuria esille televisiossa ja kirjoissaan.
Kuivalihamarkkinoita on pidetty Savukoskella jo vuodesta 1987 lähtien. Markkinat pidetään aina pääsiäisen aikaan. Kevään koittaessa raskaan talven jälkeen on mukavaa kokoontua yhteen tapaamaan toisia ihmisiä, juttelemaan mukavia ja maistelemaan tarjolla olevia antimia.
Arvoisa markkinavieras, olitpa sitten läheltä tai kaukaa, on hienoa, että olet tullut kuivalihamarkkinoille. Olet lämpimästi tervetullut myös jatkossa. Vietetään tänään mukava kevätpäivä yhdessä. Nautitaan pääsiäisestä ja markkinatunnelmasta.
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
Vanhemmat kunnanjohtajan tervehdykset
Hyvää alkanutta vuotta!
Vuosi on alkanut ja olen palannut Savukosken kunnanjohtajan virkaan. Kalenteri on täyttynyt nopeasti ja olen saanut huomata, että kuntatyö ei ole muuttunut 2,5 vuoden virkavapauteni aikana ainakaan hidastempoisemmaksi. Myös Sote-uudistuksen jälkeen kunnilla on merkittävä määrä tehtäviä jäljellä. Sivistystoimeen kuuluu perusopetuksen lisäksi laaja joukko muita osa-alueita päivähoidosta kansalaisopistotoimintaan, joka on merkittävä sivistys- ja koulutusmuoto etenkin varttuneemmille kuntalaisille ja tukee elinkäistä oppimista. Erityisen tärkeää on, että Savukoskella on oma lukio myös jatkossa. Tekninen toimi huolehtii viranomaistehtäviensä lisäksi vesi- ja lämpöhuollosta, katujen kunnossapidosta ja kunnan kiinteistöistä. Hyvinvointialue on kunnan kannalta tärkeä yhteistyökumppani. On tärkeää, että kunnan ääni kuntalaisten etujen puolustajana kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä pois kunnilta ja kuntayhtymiltä.
Presidentti Sauli Niinistön toinen kausi päättyy ja tasavalta saa pian uuden presidentin. Perinteiseen tapaan saulaiset ovat kunnostautuneet ahkerina ennakkoäänestäjinä. Vaaliväittelyt käyvät kuumina ja ehdokkaat tukijoukkoineen kiertävät vaalitilaisuuksissa ympäri maata. Uusi presidentti joutuu aloittamaan työnsä ulkopolitiikan johtajana erittäin vaativassa olosuhteissa. Koronapandemiaa seurannut Ukrainan sota jatkuu yhä ja terroristijärjestö Hamasin iskuja seuranneet Israelin sotatoimet Gazassa ovat johtaneet tuhansien siviilien kuolemaan. Samaan aikaan Suomen kansainvälinen status on kuitenkin selkiytynyt ja vahvistunut. Natojäsenyyden myötä Suomi kuuluu selkeästi länteen ja Eurooppaan. Vaikka olemme luopuneet liittoutumattomuuspolitiikasta, on Suomen linja edelleen pyrkiä luomaan ympäristöömme vakautta ja tasapainoa. Suomen oma, reserviin pohjautuva armeija pysyy sotilaallisen puolustuksemme ensisijaisena perustana.
Sotilaallisten uhkakuvien lisäksi käsillä on myös sisäpoliittisia ongelmia. Suomi kärsii yhtä aikaa taantumasta ja erityisesti sote-alan ammattilaisten työvoimapulasta. Vaikka valtio jatkaa velkaantumistaan, tuntuvat yhtä aikaa toteutetut säästötoimet myös kunnissa. Inflaation myötä kohonneet elinkustannukset vaikuttavat erityisesti pienituloisten toimeentuloon. Kuluvalle vuodelle on kuitenkin ennustettu hienoista talouskasvua ja ensi vuonna talous kasvaa jo nopeammin.
Soteuudistuksen jälkeinen tilanne on kunnille mahdollisuus, mutta se edellyttää samalla nahanluomista. Kuntien on sopeutettava taloutensa ja toimintansa vastaamaan uutta tilannetta. Kunnan tärkein tehtävä pitkällä aikavälillä on kunnan elinvoimasta huolehtiminen. Meillä tässä prosessissa ovat avainasemassa saulaiset asukkaat, yrittäjät ja kuntapäättäjät. Savukosken mahdollisuudet liittyvät erityisesti kuntamme erämaisuuteen, luonnonvaroihin ja sisukkaisiin ihmisiin.
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
KIITOKSET!
Sain toimia kuntamme johdossa 2 v 5 kk. Tämä on työpaikkana aivan huippukunta. Meille on todella hyvä yhteishenki luottamushenkilöiden ja työntekijöiden keskuudessa ja savukoskelaisten kanssa on mukava tehdä töitä. Täällä on tekemisen meininki ja porukat tekevät tosissaan töitä huomiseen uskoen. Jätän tämän pestin haikeana ja siirryn nyt takaisen vanhaan virkaani Savukosken elinkeino-maaseutupäälliköksi.
Uskon, että Savukosken tulevaisuus on ihmisissä, jotka haluavat elää ja asua kotiseudullaan. Käypäläiset ovat ehdottomasti tervetulleita ja tarpeen myös Savukoskelle, mutta kunnan perusta on kuitenkin ihmisissä jotka kokevat tämän kodikseen sukupolvelta toiselle. Työpaikkojen ja elämän tavan tulee perustua luonnon sukupolvelta toiselle kestävään käyttöön. Tämän vuoksi Savukoski on kuntana olemassa.
Tunne historiasi, niin osaat vaikuttaa tulevaisuuteen. Savukoskella on hyvin vahva kulttuuri – ollaan siitä ylpeitä. Kunnassa on todella paljon mahdollisuuksia. Alueen kulttuuriin ja luonnonoloihin perustuva porotalous, luonnontuotteiden jalostus ja rauhallinen matkailu tulevat olemaan iso tekijä. Toivon, että saamme tuotua julkisuuteen vanhan metsälappalaisen taustamme. Onhan iso osa kuntalaisista saanut siitä veren- ja kulttuuriperimän. Tuodaan se julki ylpeänä ja otetaan se rohkeasti osaksi nykypäiväämme.
Eletään tätä aikaa. Valtion ym. ennen työllistäneet työt ovat siirtyneet etelään. Mutta voimme saada niistä ison osan takaisin nykyisen kehityksen avulla. Näitä töitä voidaan tehdä täällä etätöinä. Kelan, pankkien ym. palvelut voidaan hoitaa yhtä lailla Helsingistä kuin Savukoskelta. Kunnan tulee osaltaan vaikuttaa, että ihmiset voivat saada täältä tarvitsemiaan asuntoja ja tukipalveluita. Kaavoituksen päivittäminen on hoidettava heti.
Itse olen nyt innostunut melonnasta. Viime kesänä löysin jokemme. Ne ovat aivan uskomaton aarreaitta. Meillä on satoja ja satoja kilometrejä hyviä tavalliselle kulkijalle sopivia retkimelonta puroja, pieniä ja suurempiakin jokia. Aloitin samalla myös liikkumisen metsäautoteillä sähköavusteisella pyörällä. Meillä on nykyaikaisille matkailijoille täysin valmiita reittejä käsittämätön määrä.
Saas nähhä mitä huominen tuo tullessaan. Olisin halunnut jatkaa tässä huippu kuntamme johtajan pestissä, mutta olin todellakin vain vs. eli viransijainen ja tämä on toisen henkilön virka. Toivottavasti jätin tämän paikan hänelle entistä paremmassa kunnossa. Kiitos kaikille.
Uudet haasteet odottavat.
Hyvää Joulua kaikille Savukoskelaisille eli kunnassa asuville ja niille jotka kokevat Savukosken osaksi omaa elämäänsä
Eeva-Maria Maijala
KUNNANJOHTAJAN KATSAUS VUODEN 2024 TALOUSARVIOSSA
Näyttää, että kuntamme on selvinnyt hyvinvointialue muutoksesta. Valtionosuutemme ovat jopa lisääntyneet, mutta verotuloennusteet ovat pudonneet yleisen taantuvan tilanteen vuoksi. Sähköyhtiöltä saadut tulot nostivat talouttamme, mutta nyt niitäkään ei ole tulossa enää paljoa. Palkkaus-, energia-, yleisen hintatason- ja korkojen kulut ovat nousseet. Nämä kaikki näkyvät talousarviossa. Mitään suurempaa omaa muutosta ei talousarviossamme ole ja joudumme siten tekemään vuodelle 2024 alijäämäisen talousarvion.
Alustavien tietojen mukaan vuoden 2023 tilinpäätös tulee olemaan alijäämäinen ja tämä vuoden 2024 talousarvio on alijäämäinen. Kunnalle on kertynyt viime vuosina n 2,5 miljoonaa ylijäämää ja kunnalla on hyvä kassavaranto, mutta näiden varaan ei voida paljoa laskea. Tulevaisuutemme on kuitenkin epävarmaa suurten muutosten vuoksi ja kunnassa tulee elää hyvin tarkasti ja muuttuvaa tilannetta seuraten.
Seuraava suuri muutos tulee olemaan TE-uudistus vuonna 2025. Savukosken kunta on Itä-ja Pohjois-Lapin kuntien kanssa hakenut omaa työllisyysaluetta. Kyse on poikkeuslupahakemuksesta, koska alueella on alle 20 000 työllistettävää. Sodankylä-vetoista hanketta valmistellaan siten, että toiminnot säilyvät myös Savukoskella. Kunnan osuus työllistämisessä kustannuksineen tulee muuttumaan paljon uusien työllistämislakien vuoksi.
Vuonna 2023 saatiin kunnan talouden hoito järjestettyä kuntoon. Jatkossa on kunnan kirjanpidossa kaksi henkilöä. Taloudenseurantaohjelma Accuna otetaan laajasti käyttöön ja opiferuksen käytöstä luovutaan kokonaan. Kunnan sisäiset siirrot tehdään 2024 kuukausittain ja tavoitteena on, että vuonna 2024 voivat kaikki talouden kanssa työtä tekevät viran- ja toimenhaltijat seurata oman toimialansa talouden ajankohtaista tilannetta.
Hyvinvointialue on vuokrannut 3+1 vuoden vuokrasopimuksilla kaikki tarvitsemansa tilat kunnalta ja kuntayhtymältä. Lapin Hyvinvointialueella tulee tehdä n. 100 miljoonan euron säästöt, mutta teemme parhaamme, että palvelut pysyvät Savukoskella. Savukosken osalta vuonna 2024 on työnä Saukodin uuden osan D suunnitelman ja Laphan kanssa tehtävän 20 vuoden vuokrasopimuksen laatiminen. Investoinnin toteutus aloitetaan heti, kun se on mahdollista. Pelkosenniemen – Savukosken kiinteistökuntayhtymän osalta kuntien vuonna 2023 hyväksymä jako toteutetaan heti, kun valtuustojen päätökset saavat valitusten jälkeen lainvoiman.
Kunnan ja hyvinvointialueen välillä käydään yhä keskustelua mitkä ovat kummankin roolit raja-/yhdyspinnalla. Kunnalla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin tehtäviin. Kuntaan on hyväksytty 12/2023 Lakien vaatima valtuustokausittainen hyvinvointisuunnitelma jota tullaan seuraamaan mm. vuosittaisella suppealla hyvinvointikertomuksella ja valtuustokausittain laajalla hyvinvointikertomuksella.
Investointisuunnitelmassa varaudutaan kunnassa mahdollisiin muutoksiin. Kunnan taajaman asemakaavoitus on 70-luvulta eikä vastaa enää tämän päivän tarpeeseen. Kunnassa aloitetaan kirkolle yleiskaavan ja tarvittaessa asemakaavan laadinnat. Kaavoituksessa otetaan huomioon mahdolliset uusien malminetsijöiden, tuulivoiman ja Soklin tarpeet. Edellä mainittujen tahojen osalta on kuntaamme kohtaan osoitettu suurta mielenkiintoa ja ne on huomioitava ennakoivasti aikaa vievässä kaavoituksessa.
Uusia toimintoja talousarviossa ovat lapsiperheiden tukeminen osallistavalla budjetoinnilla ja varhaiskasvatukseen lisättävä henkilöstö. Kuntalaisten liikkumista tuetaan mm. palkkaamalla liikuntapaikkojen kunnostamiseen osa-aikainen työntekijä. Kunnan kehittämiseen satsataan hyvin monella erilaisella omilla ja muiden kanssa yhteisillä kehittämishankkeella.
Kiitos Henkilöstölle ja luottamushenkilöille raskaasta vuodesta. Selvisimme siitä yhteistyöllä. Tällaisessa yhteisössä on hyvä tehdä töitä.
Osallistutaan Suomen suurimpiin säästötalkoisiin – liikutaan.
Eeva-Maria Maijala
vs kunnanjohtaja 2.8.2021-31.12.2023
30.06.2023
Kesä ja sääsket, tervetuloa
Toinen vuoteni kuntamme vs. johtajana tulee menneeksi. Varsinaiselle kj:lle Antti Mularille myönnettiin virkavapaata toisen tehtävän hoitamisesta varten vielä tämän vuoden loppuun ja minut nimettiin jatkamaan kj. sijaisuutta.
Hyvinvointialue on aloittanut toimintansa ja me kunnassa katsomme vain sivusta, miten palvelut hoituvat. Näyttää siltä, että kuntamme on ainakin sosiaalipuolella voittajan puolella. Työntekijöitä on saatu ihan mukavasti, uusia kasvoja on ainakin kunnan toimistolla. Saukodin osalta elämme uskossa, että sisäilmaongelmista kärsivän A-osan korvaavan D-osan suunnittelu päästäisiin aloittamaan jo syksyllä.
Terveydenhoitopuolen osalta Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymän toiminnot ovat siirtyneet Lapin hyvinvointialueelle ja myös kiinteistöt on kaikki vuokrattuna Laphalle. Ainakin toistaiseksi kaikki toimii entiseen malliin, vain laskut tulevat eri osoitteesta kuin ennen. Eläinlääkärikin on entisissä tiloissa, sen hallinto eli Itä-Lapin ympäristöterveydenhuolto on vain siirtynyt Kemijärven alaisuuteen. PelSavun toiminta jatkuu vielä kiinteistökuntayhtymänä. Kumpikin kunta on jo päättänyt, että kuntayhtymä puretaan ja elämme toivossa, että saamme jaettua kiinteistöt ja varat sekä velat kunnille jo tulevaan syksyn aikana. Kiinteistöt on tarkoitus siirtää sille kunnalle, kumman alueella se sijaitsee.
Teknisellä puolella on kunnassa uusi tekninen johtaja Sami Ämmälä. Samin johdolla miehet korjaavat ahkerasti kunnan nykyisiä kiinteistöjä, Nivatunturin Maja on valmistunut ja sinne ollaan tekemässä uutta reittiäkin pohjoispuolelta. Nuorille on tulossa rassaushalli Jäteveden puhdistamolle. Korvatunturin mönkijäreitin jänkäosuuksille ollaan asentamassa parhaillaan metallisia tasoja jne.
Sivistyspuolella on mielenkiintoista katsella, että käykö uusi koulumme kohta pienenlaiseksi. Syksyllä aloittaa lukion 8 oppilasta. Savukoskelaisten lisäksi joukossa ulkopaikkakuntalainen, myan marilainen (osasinkohan kirjoittaa oikein) sekä venäläisiä ja opetuskieli on tietenkin vain Suomi. Koulun piha on valmistumassa hienoksi. Kirjasto-liikuntasalin remppa/uuden rakentaminen siirtyi vuodelle 2026.
Kuntamme työntekijöiden määrä on pudonnut hyvin vähäiseksi. Viime talvena hyväksytyn strategiamme mukaan aiomme kuitenkin säilyä itsenäisenä. Onhan meillä ollut haasteita mm. kirjanpidon järjestämisen kanssa, mutta uskomme senkin nyt hoituvan. Pyrimme parantamaan työntekijöiden pysyvyyttä mm. sillä, että tarkastamme työtekijöiden palkkausta ja henkilökunnalle päätettiin antaa työsuhdepyöräetu.
Uusina toimina kunnassamme aloitti tänä vuonna hanke-ja hyvinvointikoordinaattori. Yritämme saada ulkopuolista rahoitusta toimillemme. Kunnan järjestöille tulee nyt hakuun järjestöjen hankeraha. Olemme päättäneet aloittaa kirkolle uuden asemakaavan laadinnan (entinen on vuodelta 1975). Suuntamme on eteenpäin, saas nähhä mitä ensi syksy tuo tullessaan.
Muistetaan kukin kuitenkin hengähtääkin kesän aikana
Hyvää kesää
Eeva-Maria Maijala
vs kj
6.12.2022
Savukosken rajakirkolla itsenäisyyspäivänä
Hyvää itsenäisyyspäivää
Itsenäisyys on koko maan asia, saamme olla siitä iloisia ja ylpeitä, mutta ennen kaikkea meidän tulee kantaa siitä vastuumme. Koko itsenäisestä Suomesta pitää pitää hyvää huolta. Me Savukoskella vastaamme suuresta alueesta –Savukosken kunnan 6500 m2 alueesta. Se on Suomen harvimmin asuttua aluetta, eli kannamme jokainen vastuuta todella paljon. Väkilukumme on nyt pudonnut alle 1000, mutta tehdään kaikkemme, että saamme sen taas nousemaan-
Mietimme kunnalle kuntastrategiaan slogania. Yksi esityksistä oli että: tule, jos uskallat ja pysy jos kestät. Vain hyvin harvat ihmiset maailmassa uskaltavat olla tällaisessa hiljaisuudessa. Ihmiset kaipaavat ympärilleen paljon elämää. Täällä sinun pitää pärjätä hiljaisuuden kanssa, sinun pitää siis uskaltaa olla itsesi kanssa. Olla sinut itsesi kanssa.
Turvallisuutemme tae on, että Koko maan annetaan pysyä asuttuna. Ketään ei voi pakottaa asumaan täällä hiljaisuudessa kaukana vilskeestä. Siksi meidän tuleekin olla ylpeitä meistä kaikista, jotka olemme saaneet juurtua tähän maahan ja saamme kokea tämän turvalliseksi kotikairaksemme. Suomi ja Suomen itsenäisyys tarvitsee meitä. Tämäkin alue tulee olla asuttuna ja huollettuna.
Emme ole onneksi yksin. Itsenäinen maa tarkoittaa myös, että meillä on toisemme. Meillä on oma kansa ja me olemme yhtä. Pidämme huolta toisistamme ja ennen kaikkea meidän pitää huolehtia aina ensiksi omistamme, jotta voimme auttaa toisia. Ihan kuin lentokoneessakin käsketään laittamaan happinaamari ensin omille kasvoille, koska vasta sitten kun olemme itse kunnossa, voimme auttaa muita. Olemme pitäneet hyvää huolta itsestämme ja siksi meillä on hyvä mahdollisuus auttaa myös muita.
Olemme saaneet tänne Savukoskelle joukkoomme ukrainalaisia. He ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotiin paluusta ei ole tietoa. Meidän velvollisuutemme on ottaa heidät osaksi yhteisöämme. Lapin kaikki ihmiset – isämme ja äitimme – on evakuoitu aikoinaan pariinkin otteeseen ja heidät on otettu vastaan ja autettu elämään. Ukrainalaiset ovat joutuneet tulemaan tyhjin käsin, kaikki on jäänyt kotiin. Heille on tuotu hyvin vaatteita ja varusteita. Nyt heille tulee antaa mahdollisuus päästä elämään kanssamme osana tätä yhteisöä.
Sotiemme veteraaneista on suurin osa jo poistunut joukostamme. Emme voi emmekä saa koskaan unohtaa kenenkään työpanosta siinä, että olemme selvinneet sodista ja saaneet pitää itsenäisyytemme. Itsenäisyys vaatii kuitenkin paljon töitä myös rauhan aikana ja kunnioitus kaikille, jotka olette auttaneet meitä suomalaisina tähän päivään.
Poikani ja veljeni lähtivät vähän aikaa sitten kertausharjoituksiin. Kylmät väreet tulivat harteilleni. Sota on tullut lähellemme ja meidän on oltava tilanteen tasalla koko ajan. Vielä vuosi sitten oli maailma aivan erilainen, kuinka nopeasti maailma voikaan muuttua, en olisi uskonut tätä tapahtuvan.
Itsenäisyys on myös iloinen asia. Kuinka onnellisia voimmekaan olla asuessamme täällä Savukoskella. Meillä on rauha, ruokaa, puhdas ympäristö ja todella paljon mahdollisuuksia kehittyä. On niistä haasteista selvitty ennenkin eikä siten anneta polttoaineen, energian ja ruuan hinnan nousun kaataa meitä. Saulaiset ovat olleet aina sinniköitä ja periksi antamattomia, tällaisina meitä täällä tarvitaan jatkossakin.
Olen saanut nyt toimia reilun vuoden kuntamme johtajana. En voi kuin todeta sydämestäni, että meillä on mahtava luottamushenkilöstö ja työntekijät. Tämä porukka haluaa todella tehdä töitä kuntamme palveluiden puolesta. Olen saanut nähdä heidän olevan ylpeitä omasta roolistaan. He ovat kaikki todellisia itsenäisyytemme sankareita. Tämä porukka haluaa tehdä kuntamme ja kuntalaisten puolesta. Samalla kiitos myös kuntalaisillemme, me olemme kaikki tämän tehneet.
Sloganiksi valittiin tähän strategiaan Silimäni terhän –Savukoski. Silimäni terhän on myönteisenä sanontana käytössä koko kuntamme alueella ja sitä käytetään, kun jonkun todetaan olevan oikein hyvä.
Ei muuta ko, Silimäni terhän –Savukoski – ollaan ylpeitä itsenäisyydestämme
Savukosken vs. kunnanjohtaja
Eeva-Maria Maijala
13.7.2021
Kunnanjohtajan kesätervehdys
Vaikka koronavirus on yhä kiusanamme, katsoo Suomi jo tulevaisuuteen. Kansalaisista on rokotettu jo yli 60 prosenttia. Vanhimmat ikäluokat ovat ottaneet rokotteen kaikkein säntillisimmin. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että myös nuoret muistavat ottaa rokotteen. Yksi rokote ei vielä riitä, vaan on muistettava ottaa myös tehoste. Laumasuoja ei synny ilman kunnollista rokotekattavuutta. On myös huomattava, että osassa maassa tilanne on pahentunut. Viranomaisten suosituksista ja omaehtoisesta maskinkäytöstä ja muista turvatoimista kannattaa pitää kiinni eritoten, mikäli joudut vierailemaan riskialueella.
Kaikki koronakriisiin liittyvä ei ole pelkästään negatiivista. Ilahduttavaa on, että matkailijat ovat löytäneet Itä-Lapin myös kesäaikaan. Erityisen hienoa on, että kunnan väkiluku kasvoi viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Tilastoissa eivät näy sellaiset muuttajat, jotka eivät ole vielä siirtäneet kirjojaan Savukoskelle.
Etätyö on kasvava trendi maailmalla ja tämä lisää Savukosken kaltaisten paikkojen houkuttelevuutta. Erämaan lumo ja rauha kutsuvat! Tämän lisäksi Savukoskella on toimivat lähipalvelut. Kunta on investoinut viime vuosina uuteen päiväkotiin, kouluun ja vedenpuhdistamoon. Pel-Savun kansanterveystyön kuntayhtymän uudet toimitilat ovat kirjaimellisesti keskellä kylää, kunnantaloa vastapäätä. On tärkeää, että lähipalvelut säilyvät kunnassa myös sote-uudistuksen jälkeen. Tiloista se ei ainakaan ole kiinni, mutta kuten aina, on vahva edunvalvonta tärkeää myös uuden valtuuston aloittaessa.
Savukosken kehittämisen kannalta on tärkeää saada rakennettua kuntaan kattava laajakaistaverkosto. Nopeat ja hyvin toimivat internet-yhteydet ovat tärkeät niin paikallisen asukkaan kuin etätyöläisenkin kannalta. Tähän liittyen kunnan verkkosivuilla on kysely, johon kannattaa käydä vastaamassa.
Näyttää siltä, että saamme taas hyvän hillasadon. Poiminta on jo alkanut. Talvella pakkasen paukkuessa on mukava muistella lämmintä kesää ja makostella suonantimia. Lapin kesä on lyhyt, täällä kaikki tapahtuu nopeasti.
Siirryn kahden vuoden virkavapaalle elokuun alusta toisiin tehtäviin siirtymisen vuoksi. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 12.7, että kunnanjohtajan viransijaiseksi valitaan elinkeino-maaseutupäällikkö Eeva-Maria Maijala. Onnea ja menestystä tehtävään Eeva-Maria!
Hyvää kesänjatkoa kaikille!
Antti Mulari
17.12.2020
Kunnanjohtajan joulutervehdys
Koronavirus on tavoittanut Itä-Lapin. Viranomaiset ovat nopeasti ryhtyneet toimenpiteisiin ja toistaiseksi pandemia ei ole räjähtänyt käsiin. On selvää, että korona tulee tavoittamaan myös Savukosken. Eritoten riskiryhmien suojelemiseksi on ensiarvoisen tärkeää huolehtia hygieniasta, noudattaa turvavälejä ja käyttää kasvomaskia.
Maanlaajuisesta karanteenista olemme siirtyneet paikallisiin varotoimiin. Kriisin pitkittyessä viranomaisyhteistyö on tehostunut ja toimenpiteiden painopiste on muuttunut aiempaa ennakoivammaksi. Näin saadaan yhteiskunnan pyörät pidettyä pyörimässä. Kehittynyt informaatioteknologia auttaa omalta osaltaan kykyyn taistella virusta vastaan.
Maailmalla koronaan liittyvät rajoitukset ovat aiheuttaneet jopa mellakoita. Euroopan harvaanasutuimmalla kolkalla, Savukoskella, varotoimenpiteet eivät onneksi vaikeuta kohtuuttomasti elämää, vaikka myös meidän arkemme on muuttunut. Kuormitus on monesti luonteeltaan ennen kaikkea henkistä. Erityisesti varttuneempi väestö, jolla ei ole välttämättä nuorempien ikäluokkien valmiutta tai halua käyttää sosiaalista mediaa yhteydenpitovälineenä, kokee yksinäisyyttä. Tämä korostuu pitkinä joulun pyhinä.
Moni yhteisöllisyyttä ylläpitävä tapahtuma on jäänyt tänä vuonna pitämättä. Erityisen harmillista on, että perinteinen koko kylän juhla, hirvipeijaiset, jäi monelta seuralta väliin. Toisaalta välivuosi auttaa meitä ymmärtämään entistä paremmin yhteisöllisyyden merkityksen. Myös joulusta on tulossa erilainen. Ylimääräistä matkustamista on vältettävä meidän kaikkien suojelemiseksi. Vaikka maailmalla on jo käytössä toimivia rokotteita, vie oman aikansa, että rokote saadaan testattua, hyväksyttyä ja jaettua riittävän laajasti laumasuojan saavuttamiseksi. On todella harmillista, jos otteemme herpaantuu nyt kun valo jo näkyy tunnelin päässä.
Vanhemmat sukupolvet muistavat sota-ajan joulut, jotka olivat toisaalta täynnä epävarmuutta, mutta loivat silti toivoa paremmasta kansakunnan synkimpinä hetkinä. Vaikka taistelu koronaa vastaan pitkittyy, on käänne parempaan tapahtumassa: Vuosi 2020 jää aikakirjoihin vuotena jolloin koronavirus levisi koko maailmaan, vuosi 2021 tulee jäämään historiaan vuotena, jolloin virus voitettiin.
Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille!
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
21.9.2020
Kunnanjohtajan syystervehdys
Keväällä olimme uuden edessä, koronakriisi levisi nopeasti ympäri maailmaa. Yhtäkkiä meille ilmestyi jo historiaan kuuluviksi luultuja raja-aitoja Euroopan unionin sisälle. Uudenmaan sulun myötä matkustamista rajoitettiin myös kotimaan sisällä. Norjan ja Venäjän rajat menivät kiinni. 1950-luvulta asti auki olleen Ruotsin rajan sulkeminen kosketti meitä lappilaisia kaikkein eniten. Saimme huomata, ettei vapaaliikkuminen ole 2020-luvullakaan itsestäänselvyys. Virus ei tarvitse levitäkseen passeja tai viisumeja, se ei katso ihmisen ihonväriä tai kieltä. Globaalissa maailmassa uhka koskee kaikkia.
Vaikka ymmärrämme, että viranomaisten määräämät rajoitukset ja toimenpiteet ovat meidän kaikkien parhaaksemme, aiheutti rajojen sulkeminen monia pulmia. Sukulaiset, ystävät ja työpaikat saattoivat jäädä rajan toiselle puolelle. Ruotsin rajan aukeaminen on kuitenkinkin merkki paremmasta.
Koronavirus on pakottanut monet organisaatiot ottamaan digiloikan. Etätyö on mahdollistanut työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen aiempaa paremmin. Samalla työnteko on tehostunut. Merkillepantavaa on, että digiloikassa hyödynnetään pääosin olemassa olevaa teknologiaa. Itä-Lapin muuttoliike on kääntynyt pitkästä aikaa positiiviseksi. Saasteeton ilma ja erämaan rauha ovat kovaa valuuttaa ihmisten valitessa etätyöpaikkojaan. Kuntien arjessa suurin muutos tapahtui kun koulut ja oppilaitokset suljettiin. Alkuhämmästyksen jälkeen etäopetus toimi kuitenkin tehokkaasti.
Lomautukset ovat tuoneet epävarmuutta monen perheen elämään. Kriisin ennakoitiin olevan raju, mutta lyhyt. Nyt tiedämme, että kyseessä on pikajuoksun sijaan pikemminkin maratoni. Toisaalta valtio ja kunnat ovat kyenneet vastaamaan haasteeseen hyvin. Vaikka virus on vaatinut veronsa myös kuolonuhrien muodossa, on terveydenhoitojärjestelmämme nyt vahvempi ja valmiimpi taistelemaan virusta vastaan kuin keväällä.
Kuntatalous oli vaikeassa tilanteessa jo ennen koronakriisiä. Kriisistä toipuminen kestää pitkään. Savukosken kunnassa on kaikesta huolimatta rakennettu uutta koulukeskusta ja jätevedenpuhdistamoa. Korona ei ole pystynyt horjuttamaan uskoa tulevaisuuteen.
Syksyn myötä kalastajat ovat vaihtuneet metsästäjiin. Poronhoitajilla on omat työkiireensä. Kunnassa valmistellaan ensi vuoden talousarviota. Erityisen mukava uutinen on, että venäläiset tutkinto-opiskelijat ovat päässeet koronasta huolimatta aloittamaan opiskelunsa lukiossamme.
Ei ole vielä tiedossa, kuinka kauan virus riehuu maailmanlaajuisesti. ”Uusi normaali” ei ole kuitenkaan pysyvä olotila. Korona ei jää ikuisiksi ajoiksi riesaksemme. Parempia aikoja odotellessa tarvitaan silti kärsivällisyyttä: rokotteen kehittäminen, testaaminen ja jakaminen vie oman aikansa. Viruksen talttumista ei pidä juhlia liian aikaisin. Hygieniasta huolehtiminen on edelleen tärkeää. Välitetään itsestämme ja toisistamme ja noudatetaan turvavälejä ja pestään käsiä.
Hyvää syksynjatkoa!
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
8.4.2020
Kohti kevättä koronasta huolimatta
Poikkeusolot jatkuvat hallituksen antaman linjauksen perusteella ainakin toukokuulle saakka. Tehdyt radikaalit toimenpiteet ovat hidastaneet koronaviruksen leviämistä, ja epidemian huippu on siirtynyt. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että normaaliin arkeen palaaminen siirtyy. Hallitus on joutunut rajoittamaan myös maansisäistä liikkumista. Uudenmaan eristäminen muusta maasta aiheuttaa omat toiminnalliset ongelmansa. Vapaan maan vapaina kansalaisina emme ole tottuneet moiseen. Ymmärrämme kuitenkin, että rajoitukset ovat väliaikaisia ja ne on määrätty meidän kaikkien parhaaksi.
Kun hallitus linjasi kriisin alussa, että yli 500 osallistujan tapahtumat kielletään, oli selvää, että Kuivalihamarkkinoita ei voida pitää tänä vuonna normaalisti. Kunta on kuitenkin yhdessä yrittäjien kanssa reagoinut tilanteeseen, ja markkinat järjestetään kaikesta huolimatta, mutta virtuaalisesti. Pyrimme siihen, ettei hieno perinne katkea poikkeusolosuhteissakaan.
Kunnassa on uudelleen järjestelty töitä muuttuneen tilanteen johdosta. Toisaalta on pyritty turvaamaan henkilökunnan jaksaminen ja riittäminen, toisaalta on ymmärretty, ettei lomautuksilta voida kokonaan välttyä. Kiitän luottamusmiesten ja henkilökunnan ymmärrystä vaikean tilanteen keskellä. Työt kunnassa hoidetaan mahdollisuuksien mukaan etänä, ja kokoukset ja muut tapaamiset hoidetaan virtuaalisesti.
Tilanne on tiivistänyt yhteisöllisyyttä. Vaikka moni iäkäs kuntalainen elää karanteeninomaisissa olosuhteissa, on naapuriapua rohjettu pyytää ja tarjota. Kauppakassit kulkevat naapurien ja sukulaisten mukana. Kaupat tarjoavat kotiinkuljetuspalvelua, ja tarvittaessa apua saa myös kunnan sosiaalitoimelta. Tämä on arjen turvaa jos mikä! Myös kauppojen ruoka- ja tavarahuolto toimii. Kysyntäpiikki on tasaantunut ja tuotteita riittää taas normaalisti.
Valtio tukee talousvaikeuksissa olevia yrityksiä. Apua kanavoivat kunnat. On tärkeää, että yksityisen sektorin tarjoamat palvelut pysyvät pystyssä ja tarjonta vastaa kysyntää myös kriisin jälkeen. Samalla pyritään varmistamaan työntekijöiden työpaikat ja perheiden toimeentulo.
Kevät tulee koronasta huolimatta. Monelle nimenomaan pääsiäinen on kevään alkamisen merkki. Hiljainen viikko on tänä vuonna kirjaimellisesti hiljainen. Ei ystävien ja sukulaisten tapaamista, ei baari-iltoja eikä matkustamista. Pääsiäisaika on yhtä aikaa surun ja ilon juhla. Me vietämme tänä vuonna erilaisen pääsiäisen, mutta voimme olla samalla varmoja, että pääsiäisen sanoman tavoin lopulta selviämme kriisistä ja voimme kiitollisina palata viettämään normaalia elämää.
Hyvää pääsiäistä!
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
19.3.2020
Välitetään toisistamme ja pidetään korona kurissa
Valtioneuvosto on todennut maan olevan koronaviruksen vuoksi poikkeustilassa, ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Koulut ovat kiinni ja opetus toteutetaan pääsääntöisesti etäopetuksena. Vanhuspalveluyksiköissä ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on vierailukielto. Päivähoito pyritään järjestämään kuitenkin normaaliin tapaan. Kirjastot ja liikuntatilat ovat kiinni, ja kansalaisten liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu. Vaikka myös kunnanviraston ovet on suljettu, on kiireellisissä asioissa ajanvarauksella mahdollista asioida virastolla edelleen.
Varotoimenpiteet ovat osin tarkoituksella ylimitoitettuja. Toimenpiteiden tarkoituksena on tasoittaa koronaviruksen aiheuttamaa tartuntahuippua ja taata terveydenhoitojärjestelmän kestävyys ja henkilöstön riittävyys sekä sen jaksaminen. Kaikesta huolimatta yhteiskunta toimii: Peruspalveluista ja yhdyskuntatekniikan ylläpidosta huolehditaan. Ruokahuolto ei kärsi toimitusvaikeuksista, vaan kaupanhyllyjen osittainen tyhjeneminen johtuu kasvaneesta kysynnästä. Suomen huoltovarmuus on korkealla tasolla, eikä elintarvikepulaa ole näkyvissä. Polttoainetta saa huoltoasemilta normaalisti. Lääkkeitä riittää kaikille tarvitsijoille, sillä valtiovalta on rajoittanut lääkkeiden myyntiä.
Varautuminen on vastuullisuutta. Jokainen kuntalainen on omalta osaltaan vastuussa siitä, ettei epidemia lähde leviämään hallitsemattomasti. Viranomaisten antamat ohjeet on tästä syystä otettava tosissaan. Kädet tulee pestä riittävän usein, ja kyläilyt kannattaa nyt rajoittaa minimiin. Yhteyttä tulee pitää erityisesti riskiryhmiin kuuluviin läheisiin pääsääntöisesti puhelimitse ja internetin välityksellä. Erityisesti 70 vuotta täyttäneitten tulee pitää kotikaranteenista kiinni. Hallituksen linjaus ei kuitenkaan pakota täysin neljän seinän seinälle: ulkoilla voi normaalisti ja välttämättömät kauppa-, apteekki-, ym. asiat voi hoitaa. Mikäli mahdollista, kannattaa silti pyytää naapuria tai läheistä hoitamaan asiat. Tarvittaessa asiointiapua voi pyytää myös kunnan sosiaalitoimelta.
Savukosken kunta on tehnyt varautumiseen liittyviä suunnitelmia ja päivittänyt varahenkilöjärjestelmiä. Kunta on ottanut viime syksynä käyttöön etätyömahdollisuuden kokeiluluontoisena. Nyt malli on enemmän kuin tarpeen monen kunnan työntekijän tehdessä ainakin osan töistään etänä. Selvää on, että poikkeusolot saattavat kuitenkin hidastaa päätöksentekoa ja vaikuttaa joidenkin asioiden viivästymiseen suunnitellusta aikataulusta.
Poikkeustila on stressitesti yhteiskunnan toiminnan ja viestinnän kannalta. Savukosken kunta tiedottaa toiminnastaan omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, THL antaa tietoja ja suosituksia omilla verkkosivuillaan. Mediaa seuratessa kannattaa suosia kotimaisia, tunnettuja ja luotettavaksi tiedettyjä lähteitä.
Valtiovalta on luvannut tukea talouselämää, jotta tarpeettomilta konkursseilta ja irtisanomisilta vältytään. Virus menee aikanaan ohi ja pääsemme siirtymään normaalioloihin. On kuitenkin syytä varautua siihen, että taloudelliset jälkimainingit vaikuttavat vielä vuosia poikkeustilan jälkeen. Tähän mennessä eniten ovat panikoineet pörssikurssit, jotka toipuvat kyllä ajan myötä.
Uskon, että poikkeustilasta on myös hyötyä. Opimme hyödyntämään olemassa olevaa tekniikkaa entistä paremmin ja mikä tärkeintä: ymmärrämme läheisten merkityksen. Luontoaktiviteetit: hiihtäminen, pilkkiminen ja moottorikelkkailu ovat luonteva tapa viettää aikaa. Vaikka varaudumme epidemiaan, ei korona estä meitä nauttimasta keväästä!
Antti Mulari,
Kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi
15.10.2019
Tervetuloa Savukosken kunnan uusille kotisivuille!
Kuntien ja muiden julkisyhteisöjen viestinnältä vaaditaan aiempaa enemmän. Kunnallinen verkkoviestintä (kunnan kotisivut) on korvannut perinteisen kunnanviraston aulassa olleen ilmoitustaulun. Nyt kunnan päätöksenteosta, palveluista ja vaikuttamisesta kiinnostuneet saavat tiedon kotisivuilta. Tämä vähentää samalla myös puhelinliikennettä ja säästää sekä asiakkaan että kunnan henkilökunnan aikaa. Myös autoilu vähenee ja ympäristö kiittää.
Kuntalaki edellyttää, että kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, valmistelussa olevista asioista ja niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on myös tiedotettava, miten päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa.
Kunnan on huolehdittava, että toimielinten käsittelyyn tulevien asioiden valmistelusta annetaan esityslistan valmistuttua yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeellisia tietoja yleisessä tietoverkossa. Kunnan on verkkoviestinnässään huolehdittava, että salassa pidettäviä tietoja ei viedä yleiseen tietoverkkoon ja että yksityisyyden suoja henkilötietojen käsittelyssä toteutuu. Lisäksi viestinnässä on käytettävä selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon kunnan eri asukasryhmien tarpeet.
Kuntalaki antaa selkeät puitteet kunnan viestinnälle, mutta me Savukosken kunnassa haluamme panostaa erityisesti kaksisuuntaiseen viestintään. Savukoski haluaa olla kuntalaisten yrittäjien, matkailijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa aidosti vuorovaikutuksessa. Tästä syystä pyydämme, että annatte meille palautetta. Myös kritiikki on tervetullutta. Keskustelu auttaa meitä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.
Pidetään yhteyttä!
Antti Mulari
kunnanjohtaja
antti.mulari@savukoski.fi