Partisaanihyökkäyksen uhrien muistojuhla 7.7.2024 Seitajärvellä

Savukosken Seitajärven uhrien muistojuhlaa vietetään sunnuntaina 7. heinäkuuta 2024. Silloin tulee kuluneeksi 80 vuotta Neuvostoliiton partisaanien hyökkäyksestä kylään. Muistojuhlan järjestäjinä ovat Seitajärven kylä ja Savukosken kunta.

Jatkosodan aikana Suomen rajaseudun pienten kylien ja yksittäisten asumusten ihmisten kokemat rikolliset iskut olivat suunnitelmallisia ja julmia. Seitajärven kohtalona oli kokea erityisen harkittu, monivaiheinen, pitkäkestoinen ja epäinhimillinen tapahtumasarja yön ja aamun tunteina.

Seitajärvi muistaa paitsi uhrejaan myös uhrien eloon jääneitä läheisiä, jotka sodan loppuvaiheessa ja sodanjälkeisinä aikoina ovat kantaneet raskasta tunnetaakkaa yksin ja tunteneet huolta, että rikokset unohdetaan. Murhatut olivat etupäässä lapsia. Kylä menetti suurimman osan asukkaistaan, rakennuksistaan ja kotieläimistään.

Seitajärvellä vangitut ihmiset teloitettiin Suomen puolella. Lapin Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen Sallan etsintäryhmä pystyttää muistolaatan Seitajärven muistojuhlan päivään mennessä Sallan Kieroharjuun, jossa teloitettiin sisarukset Eliisi ja Valtteri Ollila sekä vartiosotilas Matias Niiranen. Muistolaatan läheisyyteen tulee myös metallinen infotaulu, joka kertoo paikan tapahtumista. Vangittujen Jalmari Arajärven ja vartiosotilas Viljo Metson teloituspaikat ovat vielä löytymättä. Sallan etsintäryhmä jatkaa paikkojen etsimistä.

 

Sota asuu meissä kaikissa

Jari Koski tutkii ”Sota asuu meissä kaikissa” -valokuvanäyttelyssään Seitajärven kylän partisaani-iskun ylisukupolvista traumahistoriaa. Seitajärven teloituspaikalta löytyi elossa vain yksi, pistimellä lävistetty 8-vuotias lapsi. Hänestä tuli Jari Kosken äiti. Jari tuo näyttelyssä esille valokuvia kylän eri sukupolvista.

”Kuvissani yritän käsitellä, sanoittaa ja ymmärtää käsityskyvyn ylittävää tekoa. Pohdin, olisiko minulla sukulaisia, jotka eivät päässeet edes syntymään. Pohdin myös, millä tavoin sota voi vaikuttaa tuleviin sukupolviin, ja kuinka syvälle ja laajalle sota vaikuttaa ihmisyyteen. Seitajärven tapahtumat ovat erityisen ajankohtaisia tällä hetkellä Venäjän käydessä hyökkäyssotaansa Ukrainassa”, Jari Koski sanoo.
Valokuvanäyttely on avoinna Seitajärvellä: 7.7 klo 12-19 ja 8.-10.7. klo 15-19.

Jari Koski (syntynyt 1957 Laihialla) on Vantaalla asuva ja työskentelevä opettaja, kirjagraafikko, valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi kuvaamataiteen linjalta vuonna 1990 sekä osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

 

Seitajärven uhrien muistojuhlan ohjelma 7.7.2024

Muistojuhlan aloitus
Klo 12.00 tilaisuus alkaa kylän päämuistomerkillä.
Alkusanat Seitajärven puolesta: Jari Koski.
Seppelten lasku
Savukosken kuoro, johtajana Paula Tarkka

Pääjuhla Arajärven talon piha-alueella muistomerkin lähellä
Tervetuloa: Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari
Seurakunnan sana: Pelkosenniemen kirkkoherra
Juhlapuhe: Veikko Erkkilä
Savukosken kuoro
Jääkäriprikaati: Esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jussi Annala
Sodassa kadonneiden etsintätyö: Pekka Moilanen
Seitajärvi-näyttelyn avaus: Jari Koski
Savukosken ja Pelkosenniemen kuorot
Järjestäjien puheenvuoro: Riitta Arajärvi

Kemin-Sompion paliskunnan ja Savukosken kunnan avustuksella kyläläiset tarjoavat vieraille ruoan ja munkkikahvit. Muistojuhlaan osallistuu myös Jääkäriprikaatin valmiusyksikkö ja Sodankylän sotilaskoti. Juhlapaikalle saapuu Rajavartiolaitoksen helikopteri miehistöineen, mikäli helikopterilla ei ole samaan aikaan hälytystehtävää.

Savukosken kunta järjestää Seitajärven muistojuhlaan yhteiskuljetuksen Savukosken kirkonkylästä ennakkoilmoittautumisten mukaan. Tiedustelut ja ilmoittautumiset yhteiskuljetukseen Savukosken kulttuuritoimeen kaija.maunula@savukoski.fi, puhelin 040 7750488.

Muita uutisia