Dokumenttielokuva Osasto Savukoski partisaanien jäljillä
Dokumenttielokuvan ensi-ilta Savukoskella 27.4.2025 kello 14.00 Korvatunturin koulun juhlasalissa. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Dokumenttielokuva ”Osasto Savukoski partisaanien jäljillä” tuo esiin lähinnä itäisen Lapin sota-aikaa ja poikkeuksellista sodankäyntiä. Kertojina on sodan tapahtumia kokeneita ihmisiä, heidän lapsiaan, osasto Savukosken veteraaneja ja aiheen asiantuntijoita. Dokumentissa on sota-ajan elokuvaosuuksia ja laajasti muuta kuva-aineistoa. Pituus on 45 minuuttia. Ohjaus Raimo Salo, käsikirjoitus Veikko Erkkilä, leikkaus Vesa Salo. Dokumentin tuottaa työryhmä www.docwerstas.com. Kansallisesta levityksestä vastaa VLMedia Oy.
Osasto Savukoski (Er.Os.Sau tai Osasto Sau) perustettiin joulukuussa 1942 torjumaan partisaaniosastoja ja muita tuhoojayksiköitä, joita Neuvostoliitto lähetti syvälle Suomen raja-alueelle. Osastoa johti Rovaniemellä toimiva Yhteysesikunta Roi, jonka päätehtävä oli koordinoida suomalaisten ja saksalaisten joukkojen yhteistoimintaa Lapissa.
Osasto Sau oli sijoitettu Savukosken Saunakankaalle välirauhan aikana rakennettuun varuskuntaan. Osastossa palveli noin 500 henkeä, joista sata sotilasta osallistui aktiivisesti vihollisen sabotaasiyksiköiden torjuntaan. Suurempi osa sotilaista piti yllä kenttävartioston verkostoa. Saun sotilaita osallistui alueen asukkaiden suojaamiseen eri tavoin, esimerkiksi varmistamalla turvallisuutta työkohteissa ja liikenteessä.
Osaston huolto ja arkielämä tarvitsi runsaasti ihmisiä. Täällä oli töissä myös lottia ja suomalaisia ja saksalaisia lääkäreitä. Saksalaiset autonkuljettajat ja heidän kuorma-autonsa palvelivat osaston sotilaita ja huoltoa. Varuskunta oli omavarainen, ja täällä oli oma sairaala, sähkölaitos ja puhelinkeskus. Saunakangas tarjosi palvelujaan myös apua tarvitseville paikallisille siviileille. Täällä oli runsaasti koiria, poroja ja hevosia. Sotakoirat auttoivat sotilaita vihollisten jäljittämisessä. Poroja ja hevosia tarvittiin erilaisissa kuljetuksissa metsissä ja tuntureissa.
Saun sotilaat olivat liittyneet osastoon pääasiassa vapaaehtoisina Heitä tuli eri puolililta Suomea, pääsiassa Lapista. Osasto tarvitsi ensisijaisesti metsäerämaiden tuntevia miehiä. Monet tulijoista olivat talvisodan sankareita ja kaukopartiosissejä. Osaston esikuviksi nousivat Olavi Alakulppi, Paulus Niemi ja Veijo Nylund. Heidän veroisiaan oli muitakin.
(Tiedote: Veikko Erkkilä)