Savukoski kirjallisuudessa

Monet kirjailijat ovat seikkailleet Savukosken maisemissa joko ihan oikeasti tai mielikuvituksen vauhdittamana: esim. Santeri Ivalo "Juho Vesaisessa" ja Kurt Martti Wallenius "Ihmismetsästäjissä ja erämiehissä". Tämän kirjan innoittamana biologi Sakari Kännö on tehnyt tutkimuksen poromies Aleksanteri Hihnavaarasta ja Walleniuksesta vuosina 1900-1938. Kirja on nimeltään "Mosku".

Kalle Päätalon "Miinoitetun rauhan" ja Ari Aholan "Rajan miesten" tapahtumat sijoittuvat Savukoskelle. Arto Paasilinna kirjoitti v. 1964 kirjan karhunkaataja Ikä-Alpista, ja väitetään, että siltainsinööri Jaatinen kirjassa "Onnellinen mies" ahertaa Savukosken Martin kylässä. M.A. Nummisen "Baarien miehet" löytyvät myös Savukoskelta.

Useat eräkirjailijat, mm. Leevi Karsikas, Seppo Saraspää, Pentti H. Tikkanen ja Savukosken oma kirjailija Heikki Okkonen, ovat tunnelmoineet ja jännittäneet Savukosken erämaissa. Niin myös kuoskulainen Annikki Marjala, joka julkaisi v.1997 nuortenkirjan "Kaamosyön sankarit".

Savukosken varhaisinta historiaa ovat julkaisseet Aimo Kehusmaa & Samuli Onnela kirjassa "Suur-Sodankylän historia 1." V.1996 Hanna Snellman väitteli tohtoriksi aiheesta "Tukkilaisen tulo ja lähtö", jonka sisällöstä suuri osa käsittelee Savukoskea. Sotavuosien 1941-44 partisaanihyökkäyksistä julkaisi eläkkeellä oleva terveydenhuoltoneuvos Tyyne Martikainen (o.s. Kuosku) haastattelututkimuksen v.1998.

Korvatunturin teki tunnetuksi Markus-setä, joka keksi jo v.1927, että joulupukki asuu siellä. Korvatunturista, joulusta ja joulupukista ovat Anikki Marjala ja Heli Karjalainen sekä taiteilija Marja-Liisa Pitkäranta tehneet satukirjan Korvatunturin Salaisuus, joka on saatavana myös englannin ja saksan kielisenä.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Hae sivustolta